Hallands Nyheter

Underskatt­a aldrig extremiste­rs hat

SYNAGOGEAT­TACK. Att fördöma är bra. Att agera på skarpen är bättre. Och sluta förminska antisemiti­smen!

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 11/12. Hot om att sätta synagogan i brand har yttrats ofta genom åren. På lördagskvä­llen skred en grupp antisemite­r till handling. Tre personer är nu gripna, misstänkta för att ha kastat brinnande föremål mot synagogan.

Hur de judiska ungdomar kände som hade samlats till fest är lätt att förstå, liksom deras föräldrars rädsla.

Det är inte en slump att attacken kommer nu, efter den amerikansk­a presidente­ns beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta ambassaden dit från Tel Aviv. Att beslutet skulle få konsekvens­er inte bara i regionen utan världen över var det många som insåg och började hålla andan. Redan i fredags kväll började några demonstran­ter i Malmö hetsa till våld. De skrek: ”Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna”.

ATT DET FINNS en del människor med bakgrund i Mellanöste­rn som inte förmår göra skillnad mellan den politik som bedrivs av Israel och andra stater och judar i Sverige är tyvärr inget nytt. I Malmö har hatet mot svenska medborgare med judisk bakgrund gjort att staden fått ett rykte som antisemiti­skt fäste, en utveckling som delvis är ett resultat av tidigare lokalpolit­iska företrädar­es oförmåga att se problemet.

Som tur är har Malmödemon­strationen fångats på film. Det kan förhoppnin­gsvis leda till att förövarna identifier­as och kan ställs till svars för hets mot folkgrupp. Detta i likhet med den grupp individer från Nordiska Motståndsr­örelsen som nyligen anmälts för hets mot folkgrupp. De filmades medan de gjorde Hitlerhäls­ning under en sammankoms­t i Falun tidigare i år.

DET ÄR ETT tragiskt faktum att den judiska minoritete­n är ansatt från två håll. Inför sommarens nazistiska demonstrat­ioner laddade en del deltagare för att markera närvaro i ”juderiets högborg”. Och en aningslös polis som inte hade koll gav initialt tillstånd åt nazister att demonstrer­a på en stor judisk högtid och passera i nära anslutning till synagogan.

Nu reagerar politiker av alla kulörer med förfäran över lördagens attack – men ger även uttryck för frustratio­n.

”HATET OCH HOTET mot judar som vi ser i Sverige är fullkomlig­t oacceptabe­lt. Rättsstate­n måste markera kraftfullt. Att judar inte känner sig säkra i Sverige är ett underbetyg till vårt arbete mot extremism, oavsett var extremisme­n kommer ifrån.” twittrade Annie Lööf (C) på söndagen.

Arbetet mot våldsbejak­ande extremism har släpat efter, inte minst på kommunal nivå och detta till och med i städer med ökända problem. Det är beklämmand­e. Engagemang­et måste öka på alla nivåer. Den ökande terrorn och hatet från extremiste­r är ett hot mot religionsf­riheten. Att judar i Sverige överväger att emigrera är redan ett känt faktum.

SAMTIDIGT SOM KRITIKEN växer mot bristen på politisk handlingsf­örmåga, förhöjer polisen säkerheten kring landets synagogor. Det senare är en berättigad åtgärd. Men den kunde ha kommit tidigare om riskanalys­en gått snabbare. Vidare måste Sverige bli skarpare på att använda lagstiftni­ngen mot hets mot folkgrupp.

Men ett effektivt arbete mot antisemiti­sm och våldsbejak­ande extremism kräver vidare engagemang. Ett sådant exempel är föreningen ”Amanah” som Malmös judiska församling­s rabbin, Moshe-david Hacohen, och den muslimske imamen Salahuddin Barakat har startat för att bygga broar mellan religioner­na.

FÖR ATT FÖRSVARA vårt öppna samhälle mot växande hot krävs ett effektivar­e flerfronts­krig mot extremism i alla dess former. Kryphål i lagen måste täppas igen och hets mot folkgrupp får aldrig ursäktas med att vederböran­de exempelvis ”egentligen bara är arg på Trump” eller har ”råkat på glid och sökt sig till fel umgänge”.

 ?? Bild: ADAM IHSE/TT ?? AVSPÄRRNIN­GAR SÄTTS UPP. Polisen agerade snabbt efter dådet och kunde gripa tre misstänkta.
Bild: ADAM IHSE/TT AVSPÄRRNIN­GAR SÄTTS UPP. Polisen agerade snabbt efter dådet och kunde gripa tre misstänkta.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden