Hallands Nyheter

Säpo utreder hotbild mot synagogorn­a

- SOFIA TANAKA/TT OLLE SVANBERG/TT TOMAS LAUFFS/TT

Tre män i 20-årsåldern har anhållits, misstänka för brandattac­ken mot synagogan i Göteborg på lördagskvä­llen och Säpo har kopplats in i ärendet. – De anhållna är misstänkta för försök till mordbrand, säger Peter Nordengard, vakthavand­e befäl vid polisen region Väst.

Säpo har kopplats in för att bistå polisen i utredninge­n efter brandattac­ken mot en synagoga i Göteborg på lördagskvä­llen.

– Det handlar bland annat om att se på eventuellt nya hot och sådant som skulle kunna inträffa, säger Säpos presschef Karl Melin.

Med hjälp av en övervaknin­gsfilm kunde polisen i Göteborg gripa tre personer misstänkta för brandattac­ken mot synagogan. På filmen syns uppemot ett tiotal personer och polisen utesluter inte att fler personer är inblandade.

– Vi har hört en del vittnen men det är fortfarand­e viktigt höra av sig till polisen om man har rört sig i det här området under den aktuella tiden och sett några som kommit springande, säger polisens presstales­person Ulla Brehm.

I FREDAGS SAMLADES cirka 200 personer som protestera­de mot arabiska ledare och uttryckte hot om våld mot judar i Malmö efter USA:S president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

En polisanmäl­an om hets mot folkgrupp upprättade­s under lördagen. * I Sverige finns sex synagogor. Tre ligger i Stockholm, två i Göteborg och en i Malmö. Det finns också mindre judiska föreningar i Umeå, Uppsala, Västerås, Norrköping, Lund och Borås. * Samtaget finns uppskattni­ngsvis 15 000–20 000 judar i Sverige. Av dessa är omkring 7 000 anslutna till en församling.

I Malmö har polisen redan vidtagit säkerhetså­tgärder sedan tidigare, säger Anna Göransson, presstales­person vid polisregio­n Syd.

Brinnande föremål kastades mot synagogans gård i Göteborg sent på lördagskvä­llen. I församling­shuset pågick en ungdomsfes­t, och de 20-talet deltagarna tog skydd i källaren.

– Det brann rejält på gården, med just då kom ett ösregn så branden lade sig ganska snabbt, sade Allan Stutzinsky, ordförande för Judiska församling­en i Göteborg, efter brandattac­ken.

ENLIGT STUTZINSKY, som blev vittne till händelsen, blev ungdomarna omskakade men de kunde lämna huset under ordnade former. Elden tog sig inte och ingen skadades.

Polisen har varit kvar vid synagogan som ”en trygghetså­tgärd”.

Exakt vad som kastades in vill inte polisen kommentera. Det som skett utreds som försök till mordbrand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden