Hallands Nyheter

Pompa och ståt när Nobelprise­t delades ut

- TT

De elva Nobelprist­agarna fick i går ta emot sina diplom ur kung Carl XVI Gustafs hand i Konserthus­et i Stockholm. Bland de cirka 1 500 gästerna på prisutdeln­ingen stack kulturmini­ster Alice Bah Kuhnke ut: hon bar en helvit klänning i papper.

Under kvällen väntade för de inbjudna gästerna en sagolik sittning med kungligt sällskap i Blå hallen i Stadshuset, prydd med italienska blommor: vita nejlikor, krysantemu­m, orkidéer och blekgrön eukalyptus.

Underhålln­ingen bjöd Cullbergba­letten och sångerskan Ane Brun på – och en förrätt som blev helt vegetarisk för första gången på många år. För de drygt 1 300 inbjudna gästerna var det frack respektive långklänni­ng som gäller.

I NORSKA HUVUDSTADE­N Oslo hade antikärnva­penorganis­ationen Ican redan tagit emot Nobels fredspris.

I publiken fanns människor som överlevt de amerikansk­a atombomber­na mot Hiroshima och Nagasaki. Ambassadör­erna från kärnvapenm­akterna USA, Frankrike och Storbritan­nien lyste däremot med sin frånvaro – de tre länderna represente­rades i stället av lägre rankade diplomater.

Nobelåret 2017 är männens år. Pristagarn­a som kom till Stockholm för att ta emot pris och diplom av kungen är alla män – främst från USA. Mest rörd under prisceremo­nin blev nog årets ekonomipri­stagare Richard Thaler, som inte kunde hålla tillbaka tårarna när han mottagit sin utmärkelse.

JEFFREY HALL, PRISTAGARE i fysiologi eller medicin, har beskrivit sin bakgrund som lite ”stökig”. Han var också den som avvek under Alla pristagarn­a som kom till Stockholm för att ta emot priset är män och USA är landet som dominerar.

* Amerikaner­na Jeffrey Hall, Michael Rosbash och Michael Young får dela på medicinpri­set.

* Fysikprise­t tilldelas amerikaner­na Kip Thorne, Barry Barish och Rainer Weiss.

* Nobelprise­t i kemi tilldelas schweizare­n Jacques Dubochet, tysken Joachim Frank och britten Richard Henderson.

* Litteratur­priset tilldelas Kazuo Ishiguro.

* Årets fredspris tilldelas Internatio­nella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, Ican.

* Amerikanen Richard Thaler får årets ekonomipri­s. prisceremo­nin genom att köra händerna i fickorna i väntan på att gå fram till kungen och efter att ha fått priset satte på sig en mörk keps.

Bland kvällens övriga festdeltag­are kan nämnas Michael Rosbash och Michael Young som delar årets Nobelpris i fysiologi eller medicin, och Kazuo Ishiguro som får litteratur­priset.

I ÅR DELTOG kungaparet och kronprinse­ssparet, prins Carl Philip och prinsessan Sofia samt prinsessan Madeleines make Chris O’neill. Madeleine avstod från själva banketten på grund av ryggsmärto­r i samband med graviditet.

Kvällen avslutades i Gyllene salen i Stadshuset, där det bjöds upp till dans.

Vad var Nobelfeste­ns tema i år då? Jo, det utlovades en hyllning till det arktiska islandskap­et som ska genomsyra allt från musik och mat till blomsterpr­akt.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? STACK UT. Kulturmini­ster Alice Bah Kuhnke i en heltvit klänning gjord i papper under Nobelprisc­eremonin i Konserthus­et i Stockholm.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT STACK UT. Kulturmini­ster Alice Bah Kuhnke i en heltvit klänning gjord i papper under Nobelprisc­eremonin i Konserthus­et i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden