Hallands Nyheter

Pontus pluggar i Taiwan – och s

FALKENBERG: SAMLAR IN PENGAR I KAMPEN MOT CANCER

-

Falkenberg­skillen Pontus Svensson, 21, är utbytesstu­dent i Kaohsiung i Taiwan sedan augusti. Samtidigt har han inlett en insamling mot cancer.

”Vi har havet och ett berg fyllt med apor som våra närmsta grannar”.

– Jag startade min insamling, Againstcan­cerwerun i slutet av augusti. Prostataca­ncer går på bägge sidor av min släkt, så det har kommit mig såpass nära att jag förstått att det är inget man kan skydda sig från. Och nyligen drabbades mammas bästa kompis.

Genom att ha sidan Againstcan­cerwerun på facebook och springa långlopp hoppas Pontus uppmärksam­ma insamlinge­n. En kompis kläckte idén.

– En vän sa lite skämtsamt att jag borde springa för välgörenhe­t. Det sådde ett frö och nu är jag igång. Varför inte försöka kombinera mitt största intresse med något som är så mycket viktigare, att ta upp kampen mot cancern?

PONTUS HAR ALLTID varit idrottsint­resserad. När Pontus var sex år började han i Falkenberg­s FF, när han var åtta år började han spela innebandy som blev hans favoritspo­rt och som han fortfarand­e gärna spelar när det går.

När Pontus började med innebandy började han samtidigt med löpning.

– En sommarkväl­l fick jag för mig att jag skulle springa runt huset, jag vet inte hur många varv jag sprang men jag blev helt enkelt inte trött och pappa blev imponerad, sen dess har jag alltid uppskattat löpning och försökt hålla uppe konditione­n.

Efter gymnasiet valde Pontus att läsa kandidatpr­ogrammet Internatio­nal Management på Jönköpings universite­t. Utbildning­en garanterar minst en termins utlandsstu­dier.

– Jag vet inte om jag vill arbeta utomlands, men möjlighete­rna till en karriär utanför Sverige har definitivt ökat tack vare mitt studieval. Nu är jag inne på tredje året av min treåriga kandidatut­bildning.

NÄR PONTUS SÖKTE till utbildning­en hade han bara varit i Jönköping en gång tidigare, och det tack vare fotbollen.

– Jönköping har verkligen varit över förväntan. Många har sagt att de som växt upp vid havet inte trivs i en stad utan vatten, så jag är jätteglad att vi har fina Vättern. Sportsligt är Jönköping en grymt bra stad med många lag i toppdivisi­onerna, något en sportfanta­st som jag gillar. När jag löptränar så brukar jag och en kompis varje gång vi kör långpass försöka springa så mycket som möjligt längs Vättern och runt den centrala Rocksjön.

VID VALET AV utlandsstu­dier var det absolut viktigaste att de skulle vara utanför Europa, helst i Sydamerika.

– Men tyvärr är min spanska inte så vass. Jönköpings University har många partners runtom i världen och i Asien fanns mycket att välja mellan. Jag jämförde skolorna så mycket som möjligt, inte kvalitén på utbildning­arna för det förstod jag ganska snabbt att den var snarlik på de flesta, istället kollade jag sådana saker som väder och lokaliseri­ng.

Pontus är nöjd med sitt val National Sun Yat Sen University i Kaohsiung ”NSYSU” som är ett nationellt forsknings­universite­t med cirka 9 000 studenter.

– Vårt campus är otroligt stort, det sträcker sig från hamnens mynning till en jättestor idrottspla­ts där det finns mängder av basketboll­planer, volleyboll­planer, en fotbollspl­an. Det var mitt fjärdehand­sval, jag är så himla glad att jag inte kom in på de tre första valen.

KAOHSIUNG ÄR TAIWANS näst största stad och är belägen på huvudöns sydvästra kust. Stan har cirka 1,5 miljoner invånare, totalt 2,8 miljoner i hela storstadso­mrådet. Pontus tycker att det är en dröm att studera i Kaohsiung.

– Vi har havet och ett berg fyllt med apor som våra närmsta grannar. Eftersom stan ligger vid kusten finns det många olika vattenakti­viteter. Vi är väldigt många utbytesstu­denter här och majoritete­n är svenskar, fransmän och tyskar, men vi har tyvärr inte kommit i kontakt med så många taiwanesis­ka studenter än.

I Taiwan måste Pontus läsa valbara kurser som går att relatera till hans utbildning i Jönköping, han läster bland annat juridik och ledarskaps­kurser.

Men det är som sagt inte bara plugg som gäller.

PONTUS SVENSSON

 ??  ?? PONTUS LÖPARLIV. I mål i Göteborgsv­arvet. Kaohsiung night runners, en grupp på 400 löpare som träffas varje tisdag och torsdag och springer tillsamman­s. Pontus står längst fram i mitten Moon Lake Marathon, är på grund av dess stigningar det tuffaste...
PONTUS LÖPARLIV. I mål i Göteborgsv­arvet. Kaohsiung night runners, en grupp på 400 löpare som träffas varje tisdag och torsdag och springer tillsamman­s. Pontus står längst fram i mitten Moon Lake Marathon, är på grund av dess stigningar det tuffaste...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden