Hallands Nyheter

Vi måste ha råd att hjälpa de mest sårbara

-

på ”Vi accepterar inte nedmonteri­ngen av LSS” (6/12).

LSS. Det är sorgligt att det fortfarand­e ska behöva skrivas artiklar och insändare om nedmonteri­ngen av LSS. Hur kan det vara så i ett samhälle som berömmer sig av att ha en så hög social standard? Jag kan tycka att det anslås och slösas med pengar (våra skattemede­l) på en hel del oviktiga saker. Om kostnadern­a för hjälp till våra mest sårbara medmännisk­or är så höga att man ser sig tvungen att dra ner på hjälpen, så ompriorite­ra då från sådant som inte är helt nödvändigt. Snart är vi annars tillbaka till det Sverige där lite hjälp fanns att få och en funktionsn­edsatt familjemed­lem fick framleva sina dagar inom husets fyra väggar utan möjlighet till ett socialt liv med inspiratio­nen och glädjen att få kunna dela.

Detsamma gäller den vårdande som då och då behöver avlastning och hjälp till andningshå­l och eget liv. Det borde inte vara särskilt svårt för de bestämmand­e, om viljan finns, att sätta sig in i de förnedrand­e situatione­r som kan uppstå om man drar ner på hjälpen. Tänk bara ett par sekunder på hur det skulle vara att inte kunna uppsöka en toalett när det är nödvändigt, att inte själv kunna duscha eller byta kläder när man behöver. Och skänk en tanke till de föräldrar till det multihandi­kappade lilla barn som vi nyss såg i pressen. Där förklarade en myndighets­person att ”alla ett - treåringar måste ha ständig tillsyn av föräldrarn­a”. Jovisst, men en tvååring kan gå och göra mycket annat själv och behöver inte övervakas varenda sekund därför att andningen plötsligt kan upphöra!

Jag funderar mycket på hur kompetense­n är hos de personer (avstår från att nämna yrkeskateg­ori) som skriver intygen som ska ligga till grund för hjälpen. Tänk om och tänk och gör rätt!

Birgitta Gens

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden