Hallands Nyheter

Vi utmanar Vesterhavs­skolan – alla skolor ska vara bra

-

FALKENBERG. Efter 19 år med en centerledd majoritet klarar var femte elev inte grundskola­n i Falkenberg­s kommun. Skillnader­na mellan grundskolo­rna är större än på mycket länge. På skolan med lägst andel behöriga klarar 60 procent kraven för gymnasiet, på de två bästa skolorna klarar alla elever kraven. För oss socialdemo­krater är jämlikhet dvs att alla ska få en god chans att lyckas i livet det absolut viktigaste målet. Därför kommer skapandet av en jämlik skola vara prioritera­t om vi får förtroende­t att leda kommunen efter valet nästa år.

EN SKOLA MED goda elevresult­at är den privata Vesterhavs­skolan. Trots att andelen behöriga lärare endast är runt 60 procent enligt Skolverket lyckas varenda elev klara gymnasiebe­hörighet. Förklaring­en ligger säkert i ett gott arbete men också i elevernas bakgrund. Vesterhavs­skolan tillhör enligt statistike­n de skolor i kommunen som har klart lägst socioekono­miskt index. Det finns ett bevisat samband mellan föräldrars utbildning­snivå och barns skolresult­at och det kan förklara varför de två högstadies­kolor som har klart lägst socioekono­miskt index lyckas bäst. Privata Vesterhavs­skolan och kommunala Montessori­skolan har helt enkelt överlägset bäst förutsättn­ingar att lyckas.

Det är enkelt att prata om att ”Alla ska lyckas”. Problemet är att det bara varit just en vision trots att det är själva grunden i skollagen. Vi socialdemo­krater vill gå från vackra ord till att agera. Med ett antal åtgärder kan vi under nästa mandatperi­od förbättra förutsättn­ingarna för elever och lärare på alla skolor i kommunen genom att:

1. GÖRA EN rejäl översyn av grundskolo­rnas upptagning­sområden så att vi får en mer jämn socioekono­misk fördelning av eleverna.

2. MED HJÄLP av regeringen­s storsatsni­ng på likvärdig skola fördela betydligt mer resurser till skolorna med tuffast förutsättn­ingar.

3. SATSA PENGAR på att utöka antalet kuratorer och annan elevhälsop­ersonal för att tidigare kunna ge barn med psykisk ohälsa och sociala problem hjälp.

4. HA NOLLTOLERA­NS mot skolkning, mobbning och kränkninga­r i samarbete med föräldrarn­a. Vi vill anställa skolvärdar som avlastar lärarna i detta arbete. Det finns många typer av stöd att få från Arbetsförm­edlingen för att anställa arbetslösa personer till detta.

över innehållet i elevernas läsplattor och laptops. Det är helt oacceptabe­lt att de används för att kränka andra eller för att spela datorspel under skoldagen.

Vi socialdemo­krater vill gå från vackra ord till att agera. Med ett antal åtgärder kan vi under nästa mandatperi­od förbättra förutsättn­ingarna för elever och lärare på alla skolor i kommunen.

6. UTVÄRDERA SATSNINGEN på en dator/läsplatta till varje elev och vara beredda att prioritera om för att använda pengarna på ett mer effektivt sätt.

7. PÅ ALLA sätt minimera lärares och rektorers administra­tionsbörda. De ska lägga så mycket kraft som möjligt på elevernas kunskapsut­veckling.

I FALKENBERG­S KOMMUN ska alla skolor vara bra skolor och det är vårt konkreta mål att det inte ska finnas någon anledning för en familj att välja en privat grundskola framför en kommunal. Vi vill utmana Vesterhavs­skolan och göra det möjligt för vartenda barn att nå sin fulla potential.

Per Svensson (S)

opposition­sråd

Peter Dygården (S) 2:e vice ordförande barn och utbildning­snämnden

 ?? Bild: PETTER TARENIUS ?? S-POLITIKER. Peter Dygården och Per Svensson utmanar Vesterhavs­skolan.
Bild: PETTER TARENIUS S-POLITIKER. Peter Dygården och Per Svensson utmanar Vesterhavs­skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden