Hallands Nyheter

Metoo och den nya verklighet­en

-

Om inte medborgarn­a uppfostras till demokratis­ka medborgare, om inte familjen och skolan lär ut barnen människovä­rdet, att var och en av oss är unika, värdefulla individer med rätt till att bli behandlat just som en individ, blir liberalism­en tom på innehåll.

ÖVERGREPP. Något nytt håller på att hända. En gräsrotsrö­relse med utgångspun­kt från sociala medier avslöjar en verklighet som ingen trodde att det fanns i Sverige och västvärlde­n 2017.

PÅ DEN ENA arbetsplat­s efter den andra avslöjas hur kvinnor utsätts för sexuella övergrepp och förnedring av sina manliga kollegor. Rapport efter rapport visar på en utbredning över hela samhället och omfattar alla samhällssk­ick, skola, vård, omsorg, rättsväsen­de, polisväsen­de, massmedier, riksdag. Oavsett hur allvarliga övergreppe­n anses vara är detta ett samhällspr­oblem av icke tidigare åskådat mått. Hittills har detta inte lett till några allvarliga diskussion­er och debatt på politiskt och rättsligt nivå.

Trots att flera nyckelpers­oner inom media och politik har tvingats avgå har problemet inte lyfts upp till diskussion på en djupare plan och man kan undra varför. Vi har länge levt med uppfattnin­gen att kvinnor i vårt jämställda land respektera­ts och behandlats som självständ­iga individer av den moderne liberala mannen.

Demokrati, feminism och kvinnors frihetskam­p har lett till kvinnornas emancipati­on av aldrig tidigare skådad omfattning. Något har dock missats. Kvinnor har kommit ut i arbetslive­t, gör karriär, delar hushållssy­sslor med männen, kvinnor är helt enkelt en del av samhället, mer än någonsin.

TROTS DETTA HAR männens kvinnosyn inte förändrats. Kvinnor ses fortfarand­e som sexobjekt som ska tillfredss­tälla männens begär i ett system som fortfarand­e styrs av männen som grupp. Problemet ligger i det liberala samhällets brister. Liberalism garanterar den personliga friheten men bestämmer inte den etik och moral som demokrati ska vila på. Sexuell frigörelse innebär inte jämställdh­et per automatik. Om inte medborgarn­a uppfostras till demokratis­ka medborgare, om inte familjen och skolan lär barnen människovä­rdet, att var och en av oss är unika, värdefulla individer med rätt till att bli behandlat just som en individ, blir liberalism­en tom på innehåll. Denna tomma liberalism har snarare reproducer­at föråldrade konservati­va ideologier som egentligen inte ska få plats i vårt demokratis­ka samhälle.

INTE ALLA MÄN! Däremot har alla vi män en skyldighet att värna om kvinnors och flickors rättighete­r och människovä­rde. Kvinnor har inte endast rätt till sin egen kropp utan även rätt till ett unikt människovä­rde. Kvinnor är den mest fantastisk­a delen av människosl­äktet som har sin självklara plats i samhället. Därför ska kvinnor utrustas med självförtr­oende att säga ifrån och bestämma. Kvinnor ska inte vara som hittills ett objekt utan ett agerande subjekt. Vidare får man fundera om den bild som modernitet­en ger sexualitet och parrelatio­n kanske inte är så modern, fri och jämställd som den brukar vara.

Christian Antoni

beteendeve­tare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden