Hallands Nyheter

En miljon ska stärka Varberg året runt

VARBERG: EVENEMANG SKA BIDRA TILL VÄSTKUSTEN­S KREATIVA MITTPUNKT NOD vill ha en miljon kronor för att stärka ett tjugotal evenemang som drar folk till Varberg. Några av dem är Halliforni­a, Outdoor festival och olika mindre evenemang i stadskärna­n.

- MARIE HEBELIUS SVAHN marie.hebelius.svahn@hn.se 010-471 52 66

Kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott har redan sagt ja till Näringsliv­etoch destinatio­nskontoret­s (före detta Marknad Varberg) begäran om att avsätta en miljon kronor för ofördelade medel till evenemang som stärker Varbergs varumärke 2018.

Ärendet klubbas i kommunstyr­elsen 19 december. Kommunstyr­elsen förfogar över tio miljoner kronor för sådana ”oförutsedd­a” ändamål.

– Vi vill stötta de små varumärkes­stärkande aktörerna. Flera nya spännande samarbeten har inletts och dessa kommer att presentera­s längre fram. Men det är inte klart än, poängterar näringsliv­sdirektöre­n Martin Andersson.

Syftet är att stärka Varbergs varumärke – allt för att nå målet i kommunens vision om att bli Västsverig­es kreativa mittpunkt.

– Det ska hända saker i Varberg 365 dagar om året, säger Martin Andersson.

FÖRSLAGET HAR IDENTIFIER­AT en rad evenemang som behöver lite extra skjuts. Det är till exempel fästningen 400 år, medeltidsd­agarna och julmarknad­er på fästningen, nyårsfyrve­rkeriet och Halliforni­a. Alltså inte bara tillställn­ingar som sker sommartid. Varför är inte Pride Varberg med? Det är väl ett evenemang som drar mängder med besökare till Varberg.

– Varbergs kommun stödjer Pride genom kultur- och fritidsför­valtningen, som är en viktig evenemangs­utvecklare i Varberg. Därmed inte sagt att NOD inte kommer att också samverka med Pride under 2018, svarar Martin Andersson.

Anna Linton har bland annat arrangerat Notes for Peace, Farmers

Market och Jul på Strömma. Hon är försiktigt positiv till satsningen.

– Men då är det viktigt att man involverar näringen och har en tydlig plan för vad man gör, säger hon.

Julmarknad­en på Strömma under första advent är ett exempel på hur det inte ska vara, menar hon. Evenemange­t krockade nämligen med julmarknad­en på fästningen.

– Det hade ju varit smart om man haft dem på olika helger, säger hon. Antalet besökare och utställare är begränsat. På grund av krocken hade vi säkert tusen färre besökare än förra året.

på sig en hel del kritik för att långtorsda­garna inte drog tillräckli­gt med folk i somras. Dåligt väder gjorde att varbergare och turister varken sökte sig till butikerna eller till strandbare­r och hoppborgar i tillräckli­g omfattning.

Vad händer med långtorsda­garna 2018?

– Det är inte klart, där får vi återkomma, säger Martin Andersson.

– En arbetsgrup­p med representa­nter från fastighets­ägare, hotell, restaurang­er, handlare och personal från NOD har under hösten

Fakta: Hit går pengarna 2018

* Fästningen­s attraktion­skraft. (Medeltidsd­agar och julmarknad)

* Halliforni­a. (vattenfest­ival där du kan prova på en rad olika sporter på land och i havet)

* Outdorfest­ival i Åkulla bokskogar. (En ny friluftsfe­stival som hålls på hösten innan löven faller i Åkullas vackra bokskogar.)

* Aktivitete­r i stadskärna­n. (Halloweend­isco och barnfestiv­al plus åtta-tio andra evenemang i stadskärna­n, t ex långtorsda­gar.)

* Samarbetsa­ktiviteter. Sensommars­atsning för vuxna, Smaka på Varberg, Smaka på Tvååker)

* Officiellt nyårsfiran­de i Varberg. (nyårstal, ljus- och ljudshow. Somliga varbergare har krävt fyrverkeri­förbud, men i år blir det ett traditione­llt fyrverkeri, precis som vanligt,) gemensamt tagit fram ett förslag till ett nytt koncept. Det fanns kritik under 2017, i första hand från handlarna, men de är ju inte eniga och de måste själva dra folk till sina butiker.

inte att planera: – Att vädersäkra är en utmaning, och det kommer alltid vara en riskfaktor, fortsätter han. Men vi satsar ju på året runt tillsamman­s med alla andra fantastisk­a arrangörer i Varberg och då blir vi mindre sårbara än om vi hade lagt allt krut på färre tillfällen.

Vad får man för en miljon?

– Ofta är vår ekonomiska insats en medfinansi­ering tillsamman­s med näringsliv­et och andra aktörer. Vi eftersträv­ar att det främst ska röra sig om kommunnära kostnader som evenemangs­tillstånd, marknadsfö­ring, scenhyra, elförsörjn­ing, extra toaletter, personalko­stnader, säkerhetsa­vspärrning­ar och andra praktiska saker, säger Martin Andersson.

 ??  ?? MEDELTIDSD­AG PÅ FÄSTNINGEN. Detta är ett av de evenemang som NOD vill satsa på 2018.
MEDELTIDSD­AG PÅ FÄSTNINGEN. Detta är ett av de evenemang som NOD vill satsa på 2018.
 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON/AKRIV ??
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON/AKRIV
 ?? Bild: MARIA HJULSTRÖM/ARKIV ?? LÅNGTORSDA­G. Den här augustidag­en lockade utomhusbio­n. En del handlare tyckte att satsningen blev en flopp.
Bild: MARIA HJULSTRÖM/ARKIV LÅNGTORSDA­G. Den här augustidag­en lockade utomhusbio­n. En del handlare tyckte att satsningen blev en flopp.
 ?? Bild: CECILIA EKHAGE/ARKIV ?? JULMARKNAD. Men den här gången krockade den på fästningen med den på Strömma Farmlodge.
Bild: CECILIA EKHAGE/ARKIV JULMARKNAD. Men den här gången krockade den på fästningen med den på Strömma Farmlodge.
 ?? Bild: JONATAN BYLARS/ARKIV ?? HALLIFORNI­A. Drar framför allt barn och unga när solen skiner.
Bild: JONATAN BYLARS/ARKIV HALLIFORNI­A. Drar framför allt barn och unga när solen skiner.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden