Hallands Nyheter

De har valt Varbergs vanligaste yrken

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

Butiksbitr­äde och grundskole­lärare är några av de yrken som sysselsätt­er flest personer i kommunen.

Att arbeta i butik toppar listan över de vanligaste jobben i kommunen. Och Gunilla Fred, 62, är lite av en expert på ämnet - detta på grund av att hon har 44 års erfarenhet av yrket.

– Jag har sett de som kom in med sin mamma för 44 år sedan och nu kommer de hit med sina egna barn, berättar Gunilla Fred.

Hon började sin anställnin­g i den centrala sybutiken redan som 18-åring. Samma år hade hon flyttat från Svenljunga för att bli sambo med sin kärlek i Varberg.

– Jag hade träffat en kille som var från Varberg och flyttade ihop med honom som 17-åring. Jag kände ingen här, men det löste sig med tiden.

GUNILLA FRED HAR trivts på sin arbetsplat­s sedan flytten och redan som 13-åring började hon arbeta i butik. Under skolloven var det Ica i Svenljunga som gällde och på den vägen är det.

– Jag har alltid arbetat i butik. Det gäller att vara noggrann eftersom man hanterar pengar och det sociala är en stor bit. Varför har du valt att stanna på samma arbetsplat­s?

– Här kan man verkligen gå loss och prata länge med människor. Min dotter brukar säga att jag kan titulera mig hobbypsyko­log.

HÖGT UPP PÅ listan över de vanligaste jobben i Varberg hittar man – förutom butikspers­onal och undersköte­rskor – även grundskole­lärare. Därmed var det inte helt självklart att Per Westmark skulle ägna sitt yrkesliv framför svarta tavlan i ett klassrum.

Efter gymnasiet arbetade han bland annat som mäklarassi­stent och med skogsplant­eringar. Det ena ledde till det andra och skidintres­set knuffade honom mot läraryrket.

Hans premiär som pedagog blev som skidlärare i Dalarna och efter det påbörjade han sina 4,5 år långa lärarstudi­er i Falun.

– I början var det inte fullt fokus på framtida jobb utan jag ville förkovra mig i kunskap. Jag tyckte att studierna var givande och det var härligt att gå in i studiebubb­lan. Var yrket som du hade tänkt dig?

– I stort sett ja, men man får finna sig i att det tar ett tag att få in * 1. Butikspers­onal Män: 481 Kvinnor: 907

* 2. Undersköte­rskor Män: 93 Kvinnor: 1279

* 3. Grundskoll­ärare, fritidsped­agoger och förskollär­are Män: 192 Kvinnor: 1156

* 4. Kontorsass­istenter och sekreterar­e Män: 116 Kvinnor: 1013

* 5. Snickare, murare och anläggning­sarbetare Män: 1015 Kvinnor: rutinen. Det är givande att få vara med eleverna, när de är i tonåren, som är en speciell tid i deras liv. Det är kul att ständigt få fräscha upp sina kunskaper och det är en stimuleran­de utmaning att guida eleverna vidare i sin kunskapsut­veckling. Finns det något negativt med att arbeta som lärare?

– Det gäller att kunna sätta en gräns för hur mycket man jobbar. Just nu är läraryrket något för mig. Därmed är det inte sagt att jag alltid ska jobba som lärare.

 ?? Bild: MALIN STRANDBERG ?? TRIVS PÅ JOBBET. Gunilla Fred flyttade till Åsa efter 24 år som Varbergsbo. På bilden guidar hon Jennie Beckman rätt bland sytillbehö­r.
Bild: MALIN STRANDBERG TRIVS PÅ JOBBET. Gunilla Fred flyttade till Åsa efter 24 år som Varbergsbo. På bilden guidar hon Jennie Beckman rätt bland sytillbehö­r.
 ??  ?? GILLAR UTMANINGAR. Per Westmark är lärare i svenska och SO för årskurs 7-9 på Påskbergss­kolan.
GILLAR UTMANINGAR. Per Westmark är lärare i svenska och SO för årskurs 7-9 på Påskbergss­kolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden