Hallands Nyheter

Dräkter från Downton blev en fullträff

- CECILIA EKHAGE cecilia.ekhage@hn.se

Det är fullträff för årets utställnin­g på Tjolöholms slott. – Vi pratar all time high, säger vd Maria Sidén.

Det är svårt att veta vad som lönar sig och lockar publik och ibland måste man våga chansa. För stiftelsen Tjolöholm var årets utställnin­g ”Dräkter från Downton” just en sådan satsning. Tanken var att få ett jämnare flöde i besöksstat­istiken och på så sätt hålla slottet levande under hela året.

Nu visar aktuella siffror att utställnin­gen var ett lyckokast. Sedan ”Dräkter från Downton” slog upp dörrarna i början av året har 14 076 besökare klivit över tröskeln till det halländska slottet för att se utställnin­gen. Totalt har utställnin­gen omsatt 1,2 miljoner kronor.

– Det har varit en väldigt lyckad utställnin­g, en av våra bästa hittills. Vi är jättenöjda, säger Maria Sidén, vd på Tjolöholms slott.

DET ÄR TRADITION för slottet att ställa ut filmkostym­er. Årets utställnin­g ”Dräkter från Downton” tar avstamp i den omåttligt populära serien Downton Abbey, som rönt stor succé världen över sedan starten 2010.

Serien skildrar hur det kunde vara att leva på ett stort gods i början av 1900-talet, både som herrskap och som tjänstefol­k.

Parallelle­rna till brittiskin­spirerade Tjolöholms slott och familjen Bondes och Dicksons glansdagar under samma period är tydliga. Utställnin­gen visar hur man levde och klädde sig och dräkterna som exponeras har burits av flera av de mer framståend­e karaktärer­na i tv-serien.

DEN POPULÄRA TEMAVISNIN­GEN på slottet sker i samarbete med Hallwylska museet i Stockholm. Den har skapat mersmak, inte bara hos besökarna utan även hos den halländska arrangören, Stiftelsen Tjolöholm. Just nu pågår ett intensivt arbete med att förbereda för en uppföljand­e utställnin­g nästa år. Den går under arbetsnamn­et ”Downton i nöd och lust”.

–Det har gått så bra, så vi vill gärna vara kvar i det här temat. Nästa utställnin­g kommer vi att fördjupa oss mer i olika relationer under den här perioden. Det blir en ny vinkel och nya kostymer, säger Maria Sidén.

Den nya utställnin­gen kommer att stå klar i början av februari nästa * Det påkostade slottet ritades av slottsarki­tekt Lars Israel Wahlman och stod klart 1904. Den nuvarande slottsbygg­naden är uppförd i engelsk Tudorstil, på beställnin­g av den förmögne köpmannen J F Dickson och hans hustru Blanche. * Tjolöholm slott är Nordens främsta arts- and craftsanlä­ggning. Arts- and crafts uppstod som en konstriktn­ing i Storbritan­nien under slutet av 1800-talet. Tjolöholms gods ägs av stiftelsen Tjolöholm med Kungsbacka kommun som stiftelsen­s huvudman. Stiftelsen gör ingen vinst utan allt överskott används för att utöka godsets naturoch kulturvärd­en. år. För den som vill besöka nuvarande utställnin­g på slottet är det möjligt fram till den siste december.

Stiftelsen Tjolöholm är inte vinstgivan­de utan återinvest­erar alla pengar tillbaka in i verksamhet­en. Årets överskott i kassan innebär att man kan ta höjd för nya ambitiösa projekt inför kommande säsonger. Ett sådant projekt är att påbörja restaureri­ngen av ”Esters hus” i allmogebyn på godset.

 ?? Bild: WILL ROSE ?? ORIGINALKL­ÄDER. Succéutstä­llningen Dräkter från Downton drog fulla hus och höjde omsättning­en för Tjolöholms slott.
Bild: WILL ROSE ORIGINALKL­ÄDER. Succéutstä­llningen Dräkter från Downton drog fulla hus och höjde omsättning­en för Tjolöholms slott.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PÅ TV. Downton Abbey har sänts på bland annat SVT.
PÅ TV. Downton Abbey har sänts på bland annat SVT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden