Hallands Nyheter

Tar krafttag mot rattfulla förare

- LINDA LC BERNTSSON linda.berntsson@hn.se

Några veckor per år lägger polisen extra fokus på speciella trafikbrot­t. Nu, i julbordens och glöggens tid, har det blivit dags för nykterhets­kontroller­na.

Jenny Wester är chef för polisens trafiksekt­ion i väst. Hon är positiv till veckans utökade nykterhets­kontroller och menar att även de flesta som kontroller­as är det.

– Vi får väldigt positiva reaktioner och jag upplever att de absolut flesta uppskattar trafikkont­roller. De ser vinsten med att ha fler trafikkont­roller överlag och vår bild är att det upplevs som ett väldigt positivt inslag, säger hon.

SYFTET MED KONTROLLER­NA är att i förlängnin­gen minska antalet personer som skadas eller dödas i trafiken. Enligt Jenny Wester är det främst hastighete­rna som behöver minska för att det resultatet ska nås, men även rattfyllor­na och drograttfy­llorna måste bli färre.

– Just de här veckorna är det mycket julbord och annat, så nu fokuserar vi på nykterhete­n. Kontroller­na brukar ge mycket, och det är ett stort antal kontroller som genomförs samtidigt, säger Jenny Wester.

DE FÖRSTÄRKTA KONTROLLER­NA pågår under hela vecka 50 i hela Europa. De förare som visar sig köra onyktra kommer erbjudas kontakt med beroendevå­rden inom 24 timmar. På så vis hoppas polisen att förhindra återfall i rattfyller­ibrott. Detta är möjligt tack vare ett samarbete mellan polisen, socialtjän­sten och landstings­vården.

”De absolut flesta uppskattar trafikkont­roller.”

JENNY WESTER chef för polisens trafiksekt­ion

 ?? Bild: PRESSBILD ?? GLADA MINER. Enligt Jenny Wester är allmänhete­ns reaktioner på kontroller­na överlag positiva.
Bild: PRESSBILD GLADA MINER. Enligt Jenny Wester är allmänhete­ns reaktioner på kontroller­na överlag positiva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden