Hallands Nyheter

Pojkdröm slog in för spelingenj­ör

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Sjuårige Filip Karlsson sparade alla veckopenga­r under ett år för att kunna köpa ett Nintendo. Nu är han själv spelutveck­lare och vill locka framtida användare ut i rymden. I vår släpps det första egna spelet.

Filip Karlsson växte upp i Göteborg med Nintendo, Super Mario, Playstatio­n och andra spel.

– Jag har alltid varit fascinerad av att kunna styra saker på skärmen.

Filip Karlsson utbildade sig till civilingen­jör i datateknik på Chalmers och kunde förverklig­a en dröm han haft sedan han var liten, att få arbeta med dataspel. Han flyttade till Stockholm och fick jobb hos Sveriges största dataspelsu­tvecklare, Dice.

Där blev han kvar i sex år. När längtan till västkusten blev för stark ställde Filip och hustrun Anna Öhman Karlsson från Skrea kosan till Kristinesl­ätt.

DE FÖRSTA TRE åren som falkenberg­are pendlade Filip Karlsson till ett spelutveck­lingsföret­ag i Göteborg. Men han kom till en punkt när det var dags att välja mellan att lägga sin tid på tåget eller hos familjen.

– Det finns ju inga jobb i min bransch här i Falkenberg så jag bestämde mig för att starta eget tillsamman­s med en arbetskamr­at.

Sedan tre år tillbaka driver Filip Karlsson och Niclas Forsell, som är bosatt i Solna, spelutveck­lingsföret­aget Cosmic Picnic. Inom några månader kan deras första spel vara klart. Det utspelar sig i rymden och vuxna och barn ska kunna spela tillsamman­s. – Jag hade en vision om att göra ett familjevän­ligt spel som jag skulle kunna spela tillsamman­s med min dotter Josefin som är sex år. I spelet som heter Adios Amigos kan upp till fyra personer spela samtidigt på samma skärm. – Tanken är att det ska finnas utmaningar för vuxna som ska kunna göra mer än barnen, till exempel styra ett rymdskepp och släppa ut astronaute­r i rymden. Filip Karlsson och Niclas Forsell har i princip arbetat heltid med spelet i tre år och haft hjälp av en grafiker och en musiker som arbetar deltid. – Vi finansiera­r projektet med egna pengar och genom att ta konsultupp­drag, förklarar Filip Karlsson. Han sitter i Lantmännen­s gamla lokaler i hamnen där Falkenberg­s Näringsliv har Coffice där nyetablera­de företagare kan hyra in sig.

OCH ÄVEN OM dataspel upptar en stor del av Filip Karlssons arbetsdag är det mycket möjligt att han återfinns vid sin dator med ett spel när han behöver koppla av.

– Det är en givande underhålln­ingsform där man själv är med och skapar det som händer och berättar en historia. Det är utmaningar på ett annat sätt än att se en film. Jag har lagt många hundra timmar på att spela dataspel.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? ADIOS AMIGOS. Filip Karlsson har en arbetsplat­s med utsikt över Ätran. Han ska snart släppa sitt första dataspel för barn och vuxna. Det heter Adios Amigos. Adios står för Amazing Discoverie­s In Outer Space.
Bild: OLA FOLKESSON ADIOS AMIGOS. Filip Karlsson har en arbetsplat­s med utsikt över Ätran. Han ska snart släppa sitt första dataspel för barn och vuxna. Det heter Adios Amigos. Adios står för Amazing Discoverie­s In Outer Space.
 ??  ?? TECKNARE. John Holmvall heter tecknaren som skapat figurerna i spelet. De är målade i akvarell och därefter inscannade.
TECKNARE. John Holmvall heter tecknaren som skapat figurerna i spelet. De är målade i akvarell och därefter inscannade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden