Hallands Nyheter

Judiska ordförande­n: Hatet är skrämmande

- TT

”Dådet är ett uttryck för ett bakomligga­nde hat, en vrede mot oss som grupp.”

ALLAN STUTZINSKY,

Det finns ännu inga klara uppgifter om motivet till attacken mot Göteborgs synagoga. Händelsen har lett till omfattande reaktioner och fördömande­n. De tre anhållna männen uppges ha kommit till Sverige från Mellanöste­rn i år. – Det ligger så mycket bakom angreppet och det är det som är skrämmande, säger ordförande­n för den judiska församling­en Allan Stutzinsky.

Det var i lördags kväll som ett tiotal personer utanför synagogan kastade in brinnande föremål på gården till synagogan. Allan Stutzinsky blev själv ett ögonvittne. Han kom i sin bil just som det hände.

– Dådet är ett uttryck för ett bakomligga­nde hat, en vrede mot oss som grupp, säger han.

Tre män som misstänks ha varit inblandade greps och anhölls under natten mot söndagen. Det finns ännu inga klara uppgifter om motivet till attacken. Samtliga tre tillbakavi­sar via sina advokater anklagelse­rna.

PÅ MÅNDAGEN VÄLLDE sympatiytt­ringarna in till den judiska församling­en.

Samordning­sminister Ibrahim Baylan och miljöminis­ter Karolina Skog kom förbi med blommor. Representa­nter för kommunstyr­elsen var på plats. Kulturmini­ster Alice Bah Kunke har ringt liksom moderatled­aren Ulf Kristersso­n. Staketet utanför synagogan är fyllt med hjärtan och brev där människor uttrycker sitt stöd till församling­en.

Ändå vill Allan Stutzinsky se bortom den enskilda händelsen.

– Vi upplever ett växande hot. Vad som krävs är folkbildni­ng och opinionsbi­ldning. Att politiker kommer hit och visar sitt stöd är en del av det. Så det är en viktig insats, säger han.

Enligt europeiska judiska organisati­oner ordförande för den judiska församling­en

sker det nu minst ett antisemiti­skt dåd om dagen i Europa. Och Stutzinsky tror att Sverige står inför stora utmaningar

– DET FINNS en stark och ingrodd antisemiti­sk kultur i mellanöste­rn, särskilt i arabvärlde­n. Men jag tror och hoppas att vi här har en förmåga att lära alla dem som kommer hit hur ett demokratis­k och öppet samhälle fungerar.

Allan Stutzinsky berättar att han under gårdagen blev kontaktad av en palestinsk grupp.

– Det var absolut personer som utan någon som helst tvekan förstod Synagogan i Malmö utsätts för vandaliser­ing. Antisemiti­ska slagord ropas vid demonstrat­ion i Malmö. * *

Brandbombe­r kastas mot synagogan i Göteborg.

Två brandbombe­r kastas mot kapellet på gamla judiska begravning­splatsen i Malmö.

* * hur ett öppet samhälle kan och ska fungera. Det ger hopp, säger han.

ENLIGT FLERA MEDIER är de tre anhållna utländska män som är 18, 20 och 21 år gamla. Tidningen Expo skriver att männen kommit till Sverige under 2017 från länder i Mellanöste­rn. De är misstänkta för försök till mordbrand. 18- och 21-åringen är anhållna på sannolika skäl, 20-åringen är skäligen misstänkt. Det kan eventuellt bli fråga om att skärpa rubricerin­gen.

– Jag kan inte säga så mycket än. I nuläget finns det inte något som tyder på kopplingar till högerrörel­sen. Jag hoppas att jag under tisdagen kan ta ställning till om de ska begäras häktade eller inte, säger åklagaren Stina Lundqvist.

Säpo är inkopplat för att hjälpa Göteborgsp­olisen med utredninge­n av brandatten­tatet, men vill inte kommentera närmare vad hjälpen består av.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden