Hallands Nyheter

Majoritet tror på fallande bopriser

- TOBIAS ÖSTERBERG/TT

För första gången på fem år tror nu en majoritet svenskar på fallande bostadspri­ser. Mest dystert är det i Stockholms­regionen där skärpta amortering­skrav påverkar.

Senast var i februari 2012. Nu är återigen hushållens boprisförv­äntningar under nollan i SEB:S månatliga boprisindi­kator, det vill säga fler tillfrågad­e svenskar tror på fallande priser än de som tror på motsatt utveckling.

–Trenden är väldigt tydlig får man säga – nu går det nedåt, kommentera­r Jens Magnusson, privatekon­om på SEB.

AV DE TILLFRÅGAD­E har andelen som tror på fallande bopriser det kommande året ökat med nio enheter från 32 till 41 procent. 36 procent tror på stigande priser och indikatorn ligger därmed på minus 5 jämfört med 11 i oktober månad.

– Anmärkning­svärt är att vi nu för riket är under nollpunkte­n. Man tar intryck av utveckling­en här och nu även om vi frågar om priserna på ett års sikt.

Stort mediefokus, rapporter om svårsålda nyprodukti­oner och åtstramnin­gar från politiskt håll när det gäller skärpta amortering­skrav bidrar, säger Jens Magnusson. Vilka faktorer talar för ett trendbrott uppåt?

– På lite sikt är det ganska mycket som talar för en stabiliser­ing. Vår grundprogn­os är att vi nog inte står inför ett jättestort prisfall. Många länder fick såväl 30, 40 och 50 procents nedgångar efter finanskris­en för tio år sedan men där tror vi inte Sverige befinner sig. En viktig orsak till det är att det är mycket ovanligt att man får en isolerad bostadskra­sch om ekonomin i övrigt går bra och svensk ekonomi går bra nu.

SENARE I VECKAN kommer också ny mäklarstat­ik som flera bankanalyt­iker, inklusive SEB, tror ska visa på fortsatt sjunkande bopriser. Jens Magnusson betonar att det är hög osäkerhet och det blir gissningar när det gäller utveckling­en in på 2018. – Jag skulle kunna tänka mig att man får se ett par månader till med stor osäkerhet och fallande priser. Tittar man framåt sommaren skulle det däremot inte förvåna mig om marknaden har stabiliser­at sig men på en lägre nivå, säger han.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? DEBATTERAD­E. Jämställdh­etsministe­r Åsa Regnér (S) under riksdagsde­batten angående metoo-uppropen.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT DEBATTERAD­E. Jämställdh­etsministe­r Åsa Regnér (S) under riksdagsde­batten angående metoo-uppropen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden