Hallands Nyheter

Enigt i EU om tvåsta

EU: ISRAELS PREMIÄRMIN­ISTER BENJAMIN NETANYAHU FICK INGET GEHÖR

- WIKTOR NUMMELIN/TT

När Israels premiärmin­ister kom till Bryssel på måndagen hade han gott råg i ryggen. Lyssna på USA:S president Donald Trump och flytta era ambassader till Jerusalem, löd budskapet från Benjamin Netanyahu.

– Vad president Trump har gjort är att lägga fakta på bordet. Fred bygger på att man erkänner verklighet­en. Och att Jerusalem är Israels huvudstad är tydligt. Ingen kan förneka det. Det här gör freden möjlig. Jag tycker att vi borde ge freden en chans, sade Netanyahu på väg in till mötet med EU:S utrikesmin­istrar.

– Jag tror att alla – eller åtminstone de flesta – av Europas länder kommer att flytta sina ambassader till Jerusalem, erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och engagera sig ordentligt med oss för säkerhet, välstånd och fred, sade Netanyahu.

blev det

SÄRSKILT MYCKET GEHÖR dock inte.

– Jag tror att premiärmin­ister Netanyahu förstod direkt från ministrarn­a att det råder full enighet i EU. Det var ett tydligt och enigt budskap, konstatera­de EU:S utrikesche­f Federica Mogherini på sin presskonfe­rens efteråt.

Även om stämningen på mötet beskrivs som god och konstrukti­v råder det ingen tvekan om att Euländerna inte tänker rusa Netanyahu till mötes, bara för att Trump har gjort det.

TILL OCH MED Tjeckien, vars utrikesdep­artement i förra veckan sade sig börja planera en ambassadfl­ytt, gör tummen ner.

– Det är omöjligt att lätta på spänningar­na med en ensidig lösning. Vi talar om en israelisk stat, men samtidigt måste vi tala om en palestinsk stat, sade den tjeckiske utrikesmin­istern Lubomir Zaoralek på väg in till frukosten med Netanyahu.

Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) konstatera­r att några europeiska ambassadsf­lyttar inte är på gång.

– Jag tror inte att några Eu-länder gör det. Vi håller fast vid vår position med Jerusalem som huvudstad för två stater, säger Wallström i Bryssel.

Fler borde erkänna Jerusalem som vår huvudstad, tycker Israels Benjamin Netanyahu vid det första israeliska premiärmin­isterbesök­et i EU på över 20 år. Men EU är fortsatt försiktigt – och mer enat än väntat.

NETANYAHUS BESÖK VAR det första av en israelisk premiärmin­ister i Eu-högkvarter­et på 22 år och följs av en månad av ett liknande möte med palestinie­rnas president Mahmud Abbas.

Mycket handlar om att helt enkelt hålla dialogen i gång.

– Det är en fördel att vi kan prata direkt med varandra, framföra frågor och kritik. Med Abbas blir det ju samma sak: hur ser han på en eventuell fredsproce­ss? Hur ser han på EU:S roll? Vad kan vi göra? konstatera­r Margot Wallström.

 ??  ?? ENIG MED DONALD TRUMP. Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu, här tillsamman­s med EU:S utrikesche­f Federica Mogherini i Bryssel, tycker att fler
ENIG MED DONALD TRUMP. Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu, här tillsamman­s med EU:S utrikesche­f Federica Mogherini i Bryssel, tycker att fler

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden