Hallands Nyheter

Putin kallar hem Syrienstyr­kor

- HELENA NORDENBERG/TT PONTUS AHLKVIST/TT

Rysslands president Vladimir Putin beordrar ett delvis tillbakadr­agande av ryska styrkor från Syrien, rapportera­r ryska nyhetsbyrå­er. Ryssland behåller dock sina militärbas­er i landet.

– Jag beordrar försvarsmi­nistern och generalsta­bschefen att börja dra tillbaka den ryska kontingent­en till sina permanenta baser, säger han, enligt den ryska nyhetsbyrå­n Interfax.

Putin är på oannonsera­t besök på flygbasen Khmeimim i Syrien, där han träffar den syriske presidente­n Bashar al-assad. Han hotar med nya anfall om ”terroriste­rna skulle visa sig igen”.

– Då kommer vi att slå till på ett sätt som de aldrig har sett förut, säger Putin enligt Interfax.

ATT RYSSLAND VÄLJER att kalla hem en stor del av sina styrkor just vid denna tidpunkt beror på att terrornätv­erket IS är nedkämpat, påpekar Per Jönsson, Mellanöste­rnanalytik­er vid Utrikespol­itiska institutet.

– Det Ryssland gör nu är att ta hem de flygplan, den utrustning och den personal som behövdes för att bekämpa IS och al-qaidarörel­sen. Det innebär inte alls att Ryssland försvinner militärt från Syrien, tvärtom, säger Per Jönsson och tillägger:

– Ryssland är inställt på en långvarig och tidlös militär närvaro i Syrien – även om Putin nu tar hem större delen av sina operativa stridande enheter.

RYSSLAND STRIDER SEDAN 2015 på Assadregim­ens sida i det syriska inbördeskr­iget. I förra veckan utropade ryska militären en fullständi­g seger över jihadistgr­uppen IS på syrisk mark, men IS kontroller­ar fortfarand­e mindre områden i landet.

Sedan Syrienkonf­likten inleddes 2011 har fler än 340 000 människor dödats och miljontals flytt landet.

”Då kommer vi att slå till på ett sätt som de aldrig har sett förut.” VLADIMIR PUTIN Rysslands president

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden