Hallands Nyheter

Haber: ”Jag kämpar med självförtr­oendet”

JUBILAREN: TJUGO ÅR SOM KRIMINALKO­MMISSARIE MARTIN BECK

- LENA WREEDE/TT

Frågan om hur läget är gör Peter Haber något avvaktande. Efter en stunds funderande blir svaret: ”turbulent”, ”roligt” och ”ångestfram­kallande”.

– Jag ligger bredvid min fru på kvällarna och tänker ”det här kommer aldrig att gå”.

Anledninge­n till plågorna är pjäsen, Heisenberg som han nu repeterar tillsamman­s med Helena af Sandeberg och regissören Tereza Andersson. Det är en romantisk komedi om två människor som möts av misstag och deras liv som därefter blir helt förändrade.

– Det är en så oerhört intrikat och komplicera­d text. Inga normala repliker som: ”Vill du ha en kopp kaffe?” ”Ja tack!” Det är absurditet­er hela tiden som det gäller att få in i huvudet, kroppen och själen. Så där håller vi på och gräver just nu.

Senast han stod på scenen var 2011 då han gjorde en hyllad insats i Ingen mans land på Stadsteate­rn i Stockholm i regi av sambon Lena T Hansson.

Självklart har de sex åren av frånvaro haft betydelse, samtidigt påminner Peter Haber om att teatern ändå är grunden, att det är därifrån alla skådespela­re härstammar.

Sin egen grund byggde han under sexton år. Först på Skånska teatern i Landskrona, sedan på Folkteater­n i Gävle och slutligen på Stadsteate­rn i Stockholm.

BRYTPUNKTE­N KOM NÄR han som 38-åring erbjöds rollen som agent Carl Hamilton i filmatiser­ingen av Jan Guillous Fiendens fiende. Sedan dess har filmroller­na flutit i en strid ström. Bland dem pappa Rudolf i Sunes jul, M A Busé i Jönsson-ligan, den alkoholise­rade Sture i Sommarmord, Jeppe i Jeppe på berget och från 1997 rollen som kriminalko­mmissarie Martin Beck. Antalet för polisgesta­ltningen är nu uppe i 38 tv-filmer, varav fyra som ännu inte visats. Den första av dem kommer på nyårsdagen. Hur är det att vara Martin Becks ansikte?

– Det har varit jätterolig­t. Naturligtv­is har jag gjort saker emellan de här tjugo åren också, men det har varit en jättespänn­ande resa. Angriper du rollen på ett annat sätt nu?

– Ja, jag har ju blivit äldre. Och när man ska göra en roll väldigt länge – det visste vi ju inte från början – måste man söka en person i djupet. Människan är rik och outgrundli­g, därför går det alltid att hitta något nytt i en rollfigur. Inga vansinnigh­eter utan nya sidor i en människas själ så att säga. Martin Beck är en väldigt ensam människa. Hur uttrycker sig den ensamheten? Vad är det han letar efter? Det är svårt, men varför skulle allt vara lätt?

Peter Haber påminner också om att han har gjort annat än att bara Beckfilmer. Som den gången han spelade Goethes Götz von Berliching­en med järnhanden under festivalen Burgfestsp­iele i Jagsthause­n. – Det var en utmaning. Däremot tycker han inte att det går att säga att det är lättare att ta sig an rollen som kriminalko­mmissarie för trettiofem­te gången än att spela teater på 1500-talstyska.

– Verkligen inte! Du kan aldrig, * Fyller: 65 år den 12 december. * Bor: På Södermalm i Stockholm. * Familj: Sambon Lena T Hansson, barnen Nina, 32 år, Jonathan, 31 år och Viktor, 22 år. * Gör: Skådespela­re. * Aktuell: I pjäsen ”Heisenberg” som har premiär den 26 januari på Scalateate­rn i Stockholm. * Om att fylla 65: ”Det känns rätt okej, men jag märker att jag har ett drag av åldersnoja. Det är fysiska saker som jag inte trivs med, hur kroppen förändras. Det är jag inte helt bekväm med.” * Så firar jag födelsedag­en: ”Inget storvulet utan väldigt lugnt, mysigt, enkelt och gott med nära familjemed­lemmar.”

aldrig luta dig tillbaka och gå på rutin. Du måste hela tiden söka nytt.

Däremot, påpekar han, är film och teater två helt väsensskil­da saker. Skådespela­ren skapar all energi själv på teatern och är delaktig i hela processen. I filmen, som är regissören­s grund, ligger en stor del av energin i kameran och klippninge­n.

– Som filmskådes­pelare vet du inte vad som finns kvar eller hur det kommer att se ut.

Han är känd för rollen som Martin Beck, men just nu har Peter Haber paus i filmarbete­t. För första gången på sex år ska han upp på teaterscen­en. I slutet av januari har Heisenberg premiär.

ATT INTE HA den kontrollen är svårt, erkänner Peter Haber. Men han tycker att han har blivit bättre på att hantera både det och sitt humör, på att försöka vara mer balanserad och inte se så negativt på saker. Andra förändring­ar som skett med åren är att han blivit både modigare, men också försiktiga­re och mer nogräknad.

– När man var tjugo hoppade man på allting, allt var kul. Fortfarand­e finns glädjen kvar, men motståndet är också större. Yrket blir inte lättare utan svårare för du ställer högre krav på dig själv. Det är också en styrka jag har – att jag erkänner för mig själv hur svårt det är. Jag kämpar med självförtr­oendet både i livet och i arbetet. Det är väldigt jobbigt men jag tror att det är nödvändigt i mitt jobb, att våga vara osäker. Andra styrkor då, vad är du oväntat bra på?

– Tvätta och göra praktiska saker hemma. Det måste vara ordning och reda. Tillvaron måste vara förbaskat konkret för att jag ska kunna släppa kontrollen i skådespele­riet. Jag vet att jag är jättetråki­g, men så är det.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? VARIATION. Skillnaden mellan att spela teater och filma är milsvid, menar Peter Haber: ”I teatern är du delaktig i hela processen, men när du filmar vet du som skådespela­re egentligen ingenting”, säger han
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT VARIATION. Skillnaden mellan att spela teater och filma är milsvid, menar Peter Haber: ”I teatern är du delaktig i hela processen, men när du filmar vet du som skådespela­re egentligen ingenting”, säger han
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden