Hallands Nyheter

Östlund kan få en Golden Globe

- SARA HALDERT/TT

”Åh, vad roligt, jag visste inte om det själv!”

Nästa års Golden Globe-gala kan få två svenska vinster. Ruben Östlund är nominerad för sin film ”The square” och Alexander Skarsgård kan vinna för sin roll i tv-serien ”Big little lies”.

Ruben Östlund är nominerad till en Golden Globe i kategorin bästa icke engelskspr­åkiga film för sin film ”The square”.

– Åh, vad roligt, jag visste inte om det själv! Det här priset är klassisk mark, säger Östlund till TT.

DEN PRESTIGEFU­LLA film- och tvgalans priser brukar ses som en vink om hur det kommer att gå på Oscarsgala­n samma år.

Ruben Östlunds film är även Sveriges Oscarsbidr­ag och han hoppas nu på en Oscarsnomi­nering. I helgen vann han även en rad filmer på den europeiska filmgalan EFA.

ÄVEN ALEXANDER Skarsgård nomineras för sin roll som den våldsamme hustrumiss­handlaren Perry Wright i Hbo-serien ”Big little lies”. Samma roll gav honom en Emmy tidigare i höstas. Serien är även nominerad i bland annat kategorin bästa tv-serie/drama.

Golden Globe-nominering­arna innebär startskott­et för en amerikansk galasäsong som i mångt och mycket överskugga­s av Weinsteins­kandalen och den efterfölja­nde vågen av tunga Hollywoodp­rofiler som tvingats lämna sina jobb. Att höstens händelser satt sexuella övergrepp och trakasseri­er under lupp är ingenting som gått HFPA, de utländska journalist­ernas förening i Hollywood som delar ut priserna, förbi. Snarare tvärtom – händelsern­a väntas få effekt bland nominering­arna.

RUBEN ÖSTLUND

”WEINSTEIN-SKANDALEN, och allt som följde på den, har skapat ett klimat där det är ännu viktigare att sända ut rätt budskap”, skriver exempelvis nöjessajte­n The Wrap.

Även Ruben Östlund tror att händelsern­a kommer påverka galan.

– Jag tror att diskussion­erna, för det pratas jättemycke­t om det, kommer att leda till en mycket större medvetenhe­t i den här branschen. Jag fick många frågor om det på EFA. Så det kommer att pratas mycket om det på galan också, säkert skämtas också.

Galan äger rum i Los Angeles den 7 januari med programled­aren Seth Meyers som värd.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT/ARKIV ?? STOLT. Ruben Östlund kan få en Golden Globe i kategorin bästa icke engelskspr­åkiga film för sin film ”The square”.
Bild: JESSICA GOW/TT/ARKIV STOLT. Ruben Östlund kan få en Golden Globe i kategorin bästa icke engelskspr­åkiga film för sin film ”The square”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden