Hallands Nyheter

Här är årets bästa nya spel för barn

- MIA PETTERSSON 031-62 44 84 mia.pettersson@gp.se

TEST: Frågespele­t Allt om djur kammade hem segern när Icakuriren nyligen testade spel för barn. Som namnet antyder går det ut på att svara på frågor om djur. ”Roliga fakta”, ”kul” och ”givande” löd några av omdömena. Spelet var enligt testdeltag­arna också givande för de vuxna deltagarna. Sist i Ica-kurirens test kom spelet Trolljakte­n.

Nästa vecka publicerar GP Konsument traditions­enligt ett stort test av sammanlagt 25 olika spel för hela familjen.

Fågelvägen till Kina är över 6 000 kilometer lång och tar cirka åtta timmar att flyga. Trots det kostar det bara ett par kronor i fraktavgif­t att beställa varor därifrån på nätets nya, populära shoppingsi­dor. Inte sällan är det helt fraktfritt.

En av orsakerna är att Kinas statliga postbolag, China Post, betalar 35 procent mindre för sina utlandsför­sändelser jämfört med motsvarand­e bolag i andra länder.

För att förstå varför måste man backa ända till 1874. Kina betraktade­s då som ett utveckling­sland och behövde hjälp med att få fart på China Post. Världspost­föreningen beslutade därför att ge dem rabatt på avgifterna för utlandsför­sändelser.

I DAG ÄR läget ett annat. Enligt Svensk handel har Kina utvecklats till världens konkurrens­kraftigast­e e-handelsnat­ion. Nästan var fjärde svensk e-handlade varor från utlandet det senaste kvartalet, varav 36 procent levererade­s från Kina. Det är mer än från något annat land; andraplats­en innehas av Storbritan­nien med 25 procent.

Trots det har Kina fått behålla sina postsubven­tioner från 1874.

Nyligen beslutade Världspost­föreningen därför att moderniser­a systemet och genomföra en rad förändring­ar som träder i kraft vid årsskiftet. En av konsekvens­erna är att det blir dyrare för China Post att skicka paket utomlands.

Här hemma har Världspost­föreningen­s * Kolla upp företaget som driver hemsidan. Varningar och dåliga betyg hittar du nästan alltid genom en internetsö­kning. Kolla om företagets kontaktupp­gifter är trovärdiga och testring gärna kundtjänst.

* Läs villkoren noga, särskilt delarna om reklamatio­n och ångerrätt.

* Väljer du fakturabet­alning kan du hålla inne med pengarna om varan är felaktig eller inte anländer. Om du betalar med kort, kontroller­a att hemsideadr­essen börjar med https. Det innebär att anslutning­en är säker. Kreditkort­sbetalning ger ett extra skydd eftersom köpet då omfattas av konsumentk­reditlagen.

* Det kan finnas etiska förbehåll med global e-handel. Det framgår inte i exempelvis Wish köpvillkor hur eller om de kontroller­ar arbetsförh­ållandena på de fabriker som deras varor kommer från. beslut oroat de som gillar att klicka hem billiga varor från Kina. Men enligt Postnord kommer de sannolikt kunna shoppa på utan att märka några större förändring­ar, i alla fall ett par år framöver. Avgiftshöj­ningen för China Post kommer nämligen införas successivt och från en låg nivå.

– Trots höjningarn­a kommer det fortfarand­e vara relativt billigt att skicka försändels­er från Kina, och därmed för svenska konsumente­r

att beställa därifrån, skriver Postnords kommunikat­ör Anne Jiremar i ett mejl.

Dessutom är det e-butiken själv som avgör huruvida de höjda avgifterna ska hämtas hem genom att låta konsumente­n betala mer.

– Om China Post beslutar att höja priset på frakt till Sverige på grund av de höjda avgifterna, blir det avsändaren i Kina som bestämmer om denna höjning ska tas ut av slutkonsum­enten eller ej, skriver Anne Jiremar.

DÄRMED ÄR DET i dagsläget omöjligt att säga hur prislappen för konsumente­n kommer påverkas av Världspost­föreningen­s beslut, menar Anne Jiremar. Och hon får medhåll av Stefan Kvarfordt, Euansvarig på Svensk handel.

– Bland annat eftersom det är många faktorer som påverkar slutpriset, och som gör att e-handelsför­etag från exempelvis Kina kan hålla väldigt låga priser, kommentera­r han.

Stefan Kvarfordt beskriver marknaden för e-handlarna som hårt konkurrens­utsatt och med låga marginaler, vilket är ytterligar­e en faktor som gör det svårt att höja priserna ut till kund.

Framöver väntar dock ytterligar­e globala portoförän­dringar, vilka kan komma att märkas för nätshoppar­en.

FRÅN OCH MED den 1 januari kommer världens postlevera­ntörer göra skillnad på vanliga brev och brev med varor i, så kallade E-format. I dag tar man betalt för båda sorters försändels­er på samma vis, men nästa år får E-formatet en separat prissättni­ng. År 2022 ska alla större länder betala lika mycket för att hantera E-formatet.

– Det betyder att till exempel Hong Kong får en ökning på 9,6 procent per år och Kina 13 procent per år när de skickar försändels­er till Sverige, har Postnords kommunikat­ionschef Emma Riblom tidigare sagt till sajten e-handel.se.

Det finns också etiska aspekter på e-handel. Varor från exempelvis Wish kommer direkt från kinesiska fabriker vars arbetsförh­ållanden man sällan har insyn i.

 ?? Bild: ANNA VON BRÖMSSEN ?? FEJK. Pokémonpry­len visade sig vara en kopia. Tove behövde inte returnera varan men fick ändå pengarna tillbaka.
Bild: ANNA VON BRÖMSSEN FEJK. Pokémonpry­len visade sig vara en kopia. Tove behövde inte returnera varan men fick ändå pengarna tillbaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden