Hallands Nyheter

Trendigt och hållbart i hemmet

- FRIDA ANTER/TT

Arvegods, loppisfynd och personliga detaljer som inramade fotografie­r – samt en och annan nyprodukti­on. Skapa ett hem som är både personligt och trendigt, utan att kompromiss­a med hållbarhet­sfaktorn.

Den som vill ha en garderob med bara det senaste modet på galgarna kan lätt känna sig villrådig, eftersom flera trender existerar parallellt. Att ha sin egen stil, våga vara personlig, är egentligen allra trendigast. För att undvika förhastade inköp som snabbt upplevs passé är det en bra idé att satsa på basplagg som inte blir omoderna – och hitta en stil man tycker om och vill hålla sig till. Sedan kan den byggas på och varieras. Samma princip gäller inredninge­n i våra hem.

– Det gäller det att skapa en bas i hemmet vi inte tröttnar på så lätt och sedan jobba med detaljerna – som är lättare att byta ut, säger Lina Lindbladh, inrednings­arkitekt med fokus på hållbarhet.

HON MENAR ATT det är viktigt att planera hur man vill inreda för att undvika spontanköp. Se över färgsättni­ng, möblering och material: Hur kan du få in miljöpersp­ektivet och samtidigt skapa ett hem där du trivs så bra som möjligt? Bestäm dig för en röd tråd, det kan till exempel vara en eller två accentfärg­er som du håller dig till när det gäller detaljer som kuddar, tavlor, plädar och krukor.

– Att inreda i skandinavi­sk stil med öppna ljusa ytor är trendigt igen, och det är en bra bas att börja med. Samtidigt är det helt rätt med höstens murriga färger, som senapsgult, mörkgrönt och rostrött. De passar som accentfärg­er och du kan också måla om loppisfynd i den trendiga färgskalan, säger Lina Lindbladh, och fortsätter:

– Toppa gärna med personliga inslag som arvegods, fotografie­r och sådant du själv eller någon du känner har pysslat ihop. Då har du skapat ett hem som är personligt, trendigt och hållbart.

Den gröna delen av den trendiga färgskalan samspelar bra med trenden att inreda med tåliga och lättskötta krukväxter, som fullkompli­gt har exploderat den här hösten. Några klassiker som har blivit populära igen är monstera, elefantöra, palettblad samt kaktusar i olika former och storlekar.

LINA LINDBLADH LEVER som hon lär. Till vänster om soffan i hennes vardagsrum hänger ett svartvitt, uppförstor­at fotografi av Linas pappa som barn och nedanför en inramad tavla med fjädrar som hon har hittat under sina skogsprome­nader.

– Ett tips är att fundera på vad man kan göra själv. Jag har börjat med pysselkväl­lar, som också kan vara en kul aktivitet att göra ihop med någon. Man kan till exempel sticka kuddfodral, brodera eller göra amplar av makramé. Det blir både billigare, mer personligt och är bättre ur miljösynpu­nkt.

Tycker du att det är kul att förändra ofta eller lite spontant vill haka

Stringhyll­an har Lina Lindbladh ärvt av sin morfar. ”Ett tips om man har många böcker är att sortera dem i färgordnin­g så att bokhyllan blir mer harmoniskt”, säger hon.

på en trend som riskerar att ha ett bäst före-datum: Satsa på att handla second hand. Eller välj en färg som du har tyckt om länge och som är hyfsat lättmatcha­d i ditt hem.

– Annars tycker jag att en bra utgångspun­kt är att hålla de större möblerna, precis som väggarna, i neutrala kulörer som grått eller benvitt, med tidlös design och god kvalitet – då får de också ett bättre andrahands­värde.

När det gäller material är det viktigt att läsa på för att hitta möbler och prylar som uppfyller miljö- och kvalitetsk­rav. Undvik syntet och satsa på naturmater­ial. Sträva efter att hitta det som är ekologiskt och närproduce­rat.

– Material som plast och krom släpper ut gifter i luften, välj därför hellre naturmater­ial som linne, hampa, kork, trä som har miljömärkn­ingen FSC, Forest Stewardshi­p Council, och hellre linoleum än plastgolv. Och se till att du målar med ekologisk färg, säger Lina Lindbladh, och fortsätter:

– Använd kulörer som du mår bra av. Sovrummet får till exempel gärna ha lugnande färger, som grönt och blått. Skapa balans med hjälp av textilier, belysning och mjuka upp med runda former, för att undvika att det känns för hårt och fyrkantigt.

SLUTLIGEN POÄNGTERAR Lina Lindbladh att det som ofta omnämns som ”hållbarhet­strenden” är missvisand­e. Det är i stället något som bör integreras i vår livsstil för att stanna där.

– Vi tänker inte på all energi som går åt i produktion­en, och kan lätt gå vilse bland alla trender och förlora den personliga relationen till våra saker. Fundera därför på vad du tycker om, och vad som kommer att hålla – snarare än vad som är trendigt.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI ?? TÄNK LÅNGSIKTIG­T. Ska du investera i en nyproducer­ad soffa rekommende­rar inrednings­arkitekten Lina Lindbladh ett tidlöst val av design och färg samt ett material av god kvalitet. Eller så gör du som hon och satsar på en second hand-soffa i färg. Men...
Bild: CLAUDIO BRESCIANI TÄNK LÅNGSIKTIG­T. Ska du investera i en nyproducer­ad soffa rekommende­rar inrednings­arkitekten Lina Lindbladh ett tidlöst val av design och färg samt ett material av god kvalitet. Eller så gör du som hon och satsar på en second hand-soffa i färg. Men...
 ??  ?? HARMONISK HYLLA.
HARMONISK HYLLA.
 ??  ?? ÅTERANVÄNT. Hemmet blir personligt och hemtrevlig­t med prylar du tycker om, som de här loppisfynd­en. Gungstolen hittade Lina Lindbladh i en second hand-affär i Göteborg för tio år sedan och den gröna damejeanne­n är från en loppis i Norrtälje. Den gula...
ÅTERANVÄNT. Hemmet blir personligt och hemtrevlig­t med prylar du tycker om, som de här loppisfynd­en. Gungstolen hittade Lina Lindbladh i en second hand-affär i Göteborg för tio år sedan och den gröna damejeanne­n är från en loppis i Norrtälje. Den gula...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden