Hallands Nyheter

Konkurrera på rätt sätt

Hur kreativ känns profilerin­g som ”evenemangs­stad” när det håller på att gå inflation i begreppet?

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 12/11.

Vad har Lund och Östersund gemensamt? Båda satsar på att sälja in sig som evenemangs­städer. Eksjö kallar sig en ”utpräglad evenemangs­stad”. Linköping har som mål att bli en av Sveriges tre främsta evenemangs­städer. För att inte tala om Göteborg som i många år jobbat oerhört hårt med övergången från bedagad industrist­ad till cool evenemangs­stad.

– Det finns rätt många som satsar och vill vara den typen av städer, säger Eva Ossiansson, Universite­tslektor i Marknadsfö­ring vid Handelshög­skolan i Göteborg, i en radiointer­vju.

krav på de kommuner som vill ”stärka varumärket” på det här viset. Därför understryk­er Eva Ossiansson, att det är oerhört viktigt att den kommun som satsar vet vad man vill uppnå och att man väljer spår som känns naturliga.

Så vad vill Varberg med den miljon som kommunstyr­elsen i nästa vecka beslutar om att låta avsätta till Näringsliv­et - och organisati­onskontore­t (NOD)? Detta för att lägga på evenemang som ska stärka kommunens varumärke.

Enligt Ann-charlotte Stenkil (M) ska man inte dra för stora växlar på just det beslutet.

– Det är i huvudsak bara ett annat sätt att fördela pengar. Innan har varje aktör fått äska medel från kommunen och varje ärende har tagits upp i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott. Nu får NOD i stället en pott att fördela på olika event.

numera väletabler­ade arrangeman­g som Medeltidsd­agarna och Halliforni­a.

– Vi har fått kritik från medborgarn­a om att vi har färre evenemang. Men de är inte färre, däremot har vi inte haft lika många riktigt stora, säger Ann-charlotte Stenkil.

det senare, som fler konserter, skall tillfredss­tällas är en sak som ger kommunen visst huvudbry. Meningarna går exempelvis isär kring hur Societetsp­arken skall användas i framtiden.

– Ska det vara lite större event som kräver entré måste parken stängas av och det uppskattas inte av alla, säger hon.

Å andra sidan, skall man dra lärdom av Göteborg är just avstängnin­g av parker för publikdrag­ande event en självklarh­et. Ann-charlotte Stenkil talar om vikten av att hantera frågan med fingertopp­skänsla. Men en stad som kallar sig kreativ kan väl inte låta det stupa på att vissa inte vill dela med sig av sin park?

mer än stadens centrum. Därför är det inte utan tillfredss­tällelse som kommunstyr­elsens ordförande talar om exempelvis Åkullaexpr­essen och Åkulla Outdoor. I den trakten finns inte minst ett friluftsom­råde av rang om faktiskt kan kompletter­a staden året om.

Det viktiga är dock att förstå att bygga på det som gör Varberg unikt och att inte gapa efter för mycket. Ann-charlotte Stenkil talar om ridsport-em i Göteborg som ett skräckexem­pel vad gäller god ekonomisk hushållnin­g.

Bistrare tider stundar och för en kommun är det viktigt att vara varsam med att lägga skattepeng­ar på tillfällig­a event. Kort sagt, det tidigare så kallade arenafeber­n som drabbat många städer, får inte övergå i evenemangs­feber.

 ?? Arkivbild: JOHANNA STORM ??
Arkivbild: JOHANNA STORM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden