Hallands Nyheter

Fridolins förlorade förtroende JOHAN ÖRJES

-

Det brukar sägas att politik är en förtroende­bransch. Det är i så fall en bransch i kris. Det finns visserlige­n partiledar­e som det går bra för jämfört med övriga partiledar­e, Annie Lööf är enligt Novus senaste mätning den partiledar­e som flest svenskar har förtroende för. I undersökni­ngen har 33 procent sagt att de har förtroende för Annie Lööf, statsminis­tern och ledaren för Sveriges största parti Stefan Löfven kommer på andra plats med 31 procent. Men även för Sveriges mest förtroende­ingivande politiker är det fler som säger sig har ganska eller mycket litet förtroende än som säger sig har ganska eller mycket stort förtroende.

Det låga förtroende­n är inte självklart. I maj 2014 var det 44 procent som hade förtroende för Stefan Löfven och 45 procent för dåvarande statsminis­tern och moderatled­aren Fredriks Reinfeldt. Ännu tidigare, i december 2010, var det sex av tio som i undersökni­ngen hade förtroende för Reinfeldt.

Politiker kan både vinna och förlora förtroende. Annie Lööfs förtroende är resultatet av ett långt arbete. I början av Lööfs partiledar­period såg det inte så bra ut. Som lägst, i maj 2013, hade sju procent förtroende för centerleda­ren. För andra har utveckling­en gått i motsatt riktning. I maj 2014 hade 36 procent förtroende för Miljöparti­ets språkrör Gustav Fridolin, idag är det ungefär en av tio som har förtroende för utbildning­sministern.

båda unga partiledar­na kan vara värd att reflektera över. Annie Lööf visade på ledarskap i samband med debatten om partiets nya idéprogram. Det som var en kris för partiet, blev ett avstamp för att ge en ideologisk stabilitet. När hon sedan slutade att säga att hon var tydlig och istället visade att hon och Centerpart­iet inte bara var tydliga, utan också konsekvent­a och uthålliga, stärktes förtroende­t.

Gustav Fridolin har däremot gått motsatt väg. Från maj 2014 till december 2015 halverades andelen som hade förtroende för Fridolin. I dag har det sjunkit ned till elva procent. Den enda partiledar­e som har lägre förtroende är språkrörsk­ollegan Isabella Lövin som till och med ligger under tio procent. En mycket stor andel, 64 procent, har ganska eller mycket litet förtroende för Gustav Fridolin. Det betyder att han är den partiledar­e som möts av mest misstro av alla, till och med av fler än Jimmie Åkesson.

många faktorer som bidrar till förtroende­raset – men den tydligaste är ett mycket högt tonläge före valet om allt från kolbitar till asyl som förbyttes i en total brist på leverans och en totalvändn­ing av asylpoliti­ken.

Förtroende­raset hade varit mindre allvarligt om partiet haft ett annat språkrör med större förtroende eller om partiet åtminstone legat klart över fyra procent. Nu är Fridolin det sänke som kan dra Miljöparti­et ner under fyraprocen­tsspärren i nästa års val.

Centerpres­sens nnyhetsbyr­å

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden