Hallands Nyheter

PRESSKLIPP

-

Antisemiti­smen är en specifik smitta. Den måste angripas stenhårt där den sprids. Judehatet lever på omgivninge­ns flathet. Dagens Nyheter (ob lib)

Men ännu har inget svar kommit, som konkretise­rar hur Sverige ska kunna leva upp till statsminis­terns stora löfte. ”Vi kommer aldrig någonsin att tolerera hatbrott, intolerans och antisemiti­sm i vårt land. Här ska man kunna vara säker, oavsett vad man tror på eller om man inte tror på något alls.” Svenska Dagbladet (ob M)

Det är viktigt att förövarna i både Göteborg och Malmö ställs till svars. Det måste vara väldigt tydligt att Sverige inte accepterar någon form antisemiti­sm. Vi kan inte acceptera att de judar som bor i Sverige attackeras på grund av en politik som bedrivs i Mellanöste­rn. Aftonblade­t (ob S)

Exilpalest­inier och andra som är djupt engagerade i Mellanöste­rnkonflikt­en har också ett stort ansvar när de anordnar manifestat­ioner och liknande. De måste ta kraftfullt avstånd från minsta tecken på antisemiti­sm. Expressen (lib)

Många politiker uttrycker nu förstås sitt avståndsta­gande från attentatet. Men en hel del av dem har också självranns­akan att göra. Smålandspo­sten (M)

Signalvärd­et av att en palestinsk delegation kom till synagogan i Malmö på söndagen för att träffa rabbinen och fördöma all form av rasism ska inte heller underskatt­as. Östgöta-correspond­enten (ob borg)

Samhället måste agera betydligt mer resolut än hitintills. I skolor med många elever med rötter i Mellanöste­rn måste arbetet mot antisemiti­sm förstärkas. Vid sammankoms­ter som den i Malmö måste polisen vara närvarande och ingripa direkt så att skyldiga lagförs för hets mot folkgrupp. Blekinge Läns Tidning (lib)

Våld är aldrig acceptabel­t som politisk metod. Och judarna i Malmö – svenska medborgare och en självklar del av staden – bär inget ansvar för Israels politik. Eller för den delen USA:S. Sydsvenska Dagbladet (ob lib)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden