Hallands Nyheter

Kvinna döms – spottade på tågvärd

- CAROLIN GADALLAH carolin.gadallah@hn.se

Kvinnan och hennes sällskap ville inte betala extraavgif­t på biljett. Det hela slutade med en betydligt dyrare nota sedan hon valt att spotta på tågvärden.

Kvinnan och hennes sällskap ville slippa betala 160 kronor. Slutade i stället med en nota på över 8 000 kronor.

En kvinna i 30-årsåldern dömdes i måndags i Varbergs tingsrätt till dagsböter och skadestånd efter att ha spottat på en tågvärd. Händelsen ägde rum i september förra året.

TÅGVÄRDEN HADE FÖRKLARAT för den tilltalade och hennes sällskap att det skulle tillkomma en kostnad på 160 kronor eftersom att de köpte biljetten ombord och dessutom satt i första klass.

Sällskapet hade då förolämpat tågvärden som förklarade att det beteendet var oacceptabe­lt. Tågvärden valde att utfärda varsin kontrollav­gift på 1 000 kronor. Det är en avgift som kan ges till den som missköter sig ombord på tåget eller saknar biljett.

EFTER EN DISKUSSION som eskalerade hade den tilltalade och hennes sällskap blivit irriterade och hotfulla och kvinnan som nu döms hade kallat tågvärden för ”jävla kossa” och ”ful”. Hon spottade sedan tågvärden i ansiktet.

Kvinnan döms nu för förgripels­e mot tjänsteman men nekar till brott. Hon menar att hon inte haft för avsikt att spotta utan att det kan ha kommit saliv ur hennes mun när hon pratade.

Rätten ansåg att kvinnan hade spottat med uppsåt att slippa betala kontrollav­giften eller att hämnas. Hon döms därför nu att betala 5000 kronor i skadestånd och 30 dagsböter á 90 kronor.

”Spottat med uppsåt att slippa betala kontrollav­giften eller att hämnas.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden