Hallands Nyheter

”Jag ville inte gräva upp två lik”

KÖINGE: SKULLE GRÄVA NER FIBER – BEGRAVDES LEVANDE UNDER JORDMASSA

-

Klockan hade börjat närma sig fem en eftermidda­g i slutet av november i Köinge. Albert Hagström och Robin Lund, på företaget 7H Gräv & Schakt, skulle tillsamman­s med två kollegor gräva ner fiber i närheten av kyrkan.

– Ett rör var tryckt under marken där vi skulle lägga fibern. Men vi hittade inte röret, så vi fortsatte att gräva. När vi till slut hittade det var vi väl nere på mellan 2,20 och 2,30 meters djup, säger Albert Hagström.

SJÄLV SATT HAN i grävmaskin­en ovanför mark, medan Robin och en av kollegorna gick ner i gropen för att kapa isär röret. Den fjärde kollegan hade lämnat platsen en kort stund för att hämta någonting som var glömt. Gropen, som Albert uppskattar var runt två gånger tre meter stor, omgavs av tung och blöt lera eftersom det hade regnat kraftigt under eftermidda­gen. Mitt under arbetet ser plötsligt Albert att en av väggarna i gropen rasar samman.

– Jag såg bara massorna komma över dem och begrava dem.

För Robin är det svårt att minnas de sekunder när jordmassan rasade över honom.

– Det gick så fort, jag hann inte reagera. Jag hade jord över huvudet och hamnade på knä. Hela min kropp var fastlåst och min axel gick ur led - jag kunde inte röra på mig. Då tänkte jag att det var kört.

Albert rusade fram till gropen, slängde sig ner på knä och började gräva med händerna. Den fjärde kollegan hade då kommit tillbaka och kunde hjälpa till.

Robin Lund och hans kollega befann sig nere i en två meter djup grop när ena jordväggen plötsligt rasade över dem. – Då tänkte jag att det var kört, säger han.

 ??  ?? HADE TUR. Kollegorna Robin Lund och Albert Hagström på den plats i Köinge där olyckan inträffade. ”Hade vi bara varit två hade vi antagligen varit nere i
HADE TUR. Kollegorna Robin Lund och Albert Hagström på den plats i Köinge där olyckan inträffade. ”Hade vi bara varit två hade vi antagligen varit nere i

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden