Hallands Nyheter

En död i stor explosion på gasanläggn­ing

-

En person har omkommit och många skadats vid en olycka i en naturgasan­läggning i Baumgarten i Österrike. Den öronbedöva­nde smällen skapade en gigantisk låga som syntes via omkring.

– Jag hörde en jättelik explosion och trodde först att det var ett plan som störtat, säger Thomas Hulik, som bor i en närliggand­e by på andra sidan mot gränsen mot Slovakien, till nyhetsbyrå­n AFP.

EXPLOSIONE­N INTRÄFFADE strax före klockan nio på tisdagsmor­gonen och följdes av en eldsvåda, uppger polistales­mannen Edmund Tragschitz. Sammanlagt skadades cirka 60 personer, en av dem med så allvarligt att personen skickades med ambulashel­koper till Wien, cirka fem mil bort. Fem av offren har svåra skador enligt nyhetsbyrå­n APA.

Orsaken till olyckan tros vara ett tekniskt fel. Omkring 200 brandmän larmades till platsen, men vid 15-tiden meddelade representa­nter för anläggning­en att elden var släckt.

Gasanläggn­ingen ligger öster om Wien, nära gränsen mot Slovakien, och är Österrikes viktigaste distributi­onsnav för naturgas som importerat­s från Ryssland, Norge och andra länder. Varje år passerar omkring 40 miljarder kubikmeter gas navet för att slussas vidare till bland annat Tyskland och norra Italien, enligt AFP.

Italien har efter olyckan förklarat att nödsituati­on råder, men regeringen uppger samtidigt att inhemska energikäll­or täcker bortfallet från den importerad­e gasen. Italienska kol- och oljeverk går på högsta effekt.

OLYCKAN HAR OCKSÅ fått gaspriset att skjuta i höjden runtom i Europa. I Italien steg energipris­erna 150 procent och nådde ny rekordnivå.

Eu-kommission­en följer utveckling­en noggrant och håller kontakt med samtliga medlemslän­der med anledning av olyckan, rapprotera­r Reuters.

 ?? Bild: RONALD ZAK/AP/TT ?? ÖRONBEDÖVA­NDE EXPLOSION. Minst en person har omkommit i samband med explosione­n.
Bild: RONALD ZAK/AP/TT ÖRONBEDÖVA­NDE EXPLOSION. Minst en person har omkommit i samband med explosione­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden