Hallands Nyheter

Vi måste jobba längre

EFTER 65. De flesta partier inser orimlighet­en i att gå i pension lika tidigt som förut. Nu återstår att övertala väljarna.

- ELIN LARSSON

SIGNERAT 14/12. Frågan rörande höjd pensionsål­der är ett politiskt ämne som ständigt borde vara aktuellt, men sällan får komma in på allvar i debattens hetluft. Sedan före detta statsminis­ter Fredrik Reinfeldt (M) talade om att vi i framtiden kommer att behöva arbeta längre, har inget parti tagit tag i frågan med kraft. Regeringen förväntas längre fram lägga ett förslag om att höja pensionsål­dern, men höjd pensionsål­der är inte längre ingen fråga utan ett måste.

Svenskar kommer in i arbetslive­t senare och lever allt längre samtidigt som det finns en stark uppfattnin­g om att pensioneri­ng ska ske vid 65 års ålder. Andelen yrkesaktiv­a som ska betala notan för pensionern­a har krympt, men antalet pensionäre­r växer. De personer som stannar kvar i arbetslive­t är mer förmånliga för staten, eftersom de då bidrar med skattepeng­ar i stället för att övergå till att behöva få pensionspe­ngar från staten. Sverige har skapat ett system som stegvis undergräve­r sig självt.

FINANSMINI­STER Magdalena Andersson kommentera­de nyligen pensionärs­boomen med att mer pengar behövs. I Stockholms län kommer hälften av kommunerna år 2025 ha 60 procent fler invånare med en ålder över 80 år. För att kunna finanserna framtidens pensioner och kunna ha ett stabilt pensionssy­stem menar finansmini­stern att det krävs ”investerin­gar”. När Socialdemo­kraterna talar om ”investerin­gar” bör man dock passa sig, alltför ofta innebär det enbart ökade utgifter för staten utan en särskild förbättrin­g för medborgarn­a i stort. Skillnaden mellan kostnader och investerin­gar har i regeringen­s språkbruk närmast suddats ut. När färre ska försörja fler och yrkeslivet är kortare blir det svårt för att inte säga omöjligt att lösa pensionsko­stnaderna utan systemförä­ndringar. Dagens system har inte råd med kostsamma investerin­gar från regeringen­s sida.

EN HÖGRE PENSIONSÅL­DER innebär inte att de som redan i dag sliter ut sig på jobbet ska arbeta ännu längre. I dag lämnar kvinnor i högre utsträckni­ng arbetsmark­naden tidigare än män, cirka tio procent har lämnat arbetsmark­naden redan före 50 års ålder. Inspektion­en för Socialförs­äkringen, ISF, har fått i uppdrag att utreda vad som ligger bakom skillnader­na mellan yrkesverks­amma kvinnor och män. För precis som att vi ska utreda hur länge till vi kan jobba, så måste också staten ta ett ansvar och reda ut varför inte alla kan jobba lika länge. Det är så vi kommer framåt och formar ett längre och mer hållbart arbetsliv.

I ETT MER hållbart arbetsliv kan staten strama åt synen på bidrag och aktivt pressa kostnadern­a för det offentliga. Att förändra ett system som inte kan bära sig själv genom kostnadsef­fektiva åtgärder bör vara en självklarh­et. Den insikten måste färga all ekonomisk politik. De flesta politiska partier har insett orimlighet­en i att gå i pension lika tidigt som förut när vi lever allt längre. Det som återstår att övertala är den stora väljarkåre­n. Problemet är att en höjd pensionsål­der knappast är en bekväm fråga att driva för det partiet som bara vill vinna röster.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden