Hallands Nyheter

Klimatfråg­an mer viktig för allt fler

- SVEN ERIK JANSSON

De yngsta väljargrup­perna i nästa års val, de mellan 18 och 29 år, ser miljö och klimat som sin viktigaste politiska fråga. Det visar en undersökni­ng från Novus som P3 Nyheter i Sveriges Radio beställt. Men de tror att invandring och integratio­n kommer att dominera valrörelse­n. Mer än varannan i åldersgrup­pen tror det.

I undersökni­ngen fick de välja tre politiska frågor de tycker är viktiga. 14 procent svarade att miljö och klimat är viktigast, Därefter följer skola och utbildning. Invandring sedan.

OM MAN BORTSER från förstavale­t och ser vilka frågor flest nämner så säger fyra av tio att skola och utbildning är viktiga. Men vård och sjukvård är lika vanligt i svaren. Däremot är det bara tre procent som tror att skola och utbildning blir den viktigaste frågan i valet.

Att miljöfrågo­rna och skolfrågor ligger högt borde gynna Miljöparti­et kan man tycka. Deras språkrör är ju ansvariga för delar av dessa frågor. Men det verkar inte så. I P3 undersökni­ngen ligger man på 6,7 procent. En annan undersökni­ng från Novus i våras visade att bland 18–29-åringarna tappade MP från 14,1 i valet 2014 till 7,9 i maj i år. Nu alltså 6,7. Bland hela befolkning­en har MP hela hösten legat runt 4-5 procent. 18–29-åringarna sticker på det sättet inte ut särskilt mycket. Och i SCB:S stora undersökni­ng häromvecka­n får man 5,6 procent i den åldergrupp­en (SCB mäter visserlige­n bland 18 – 24 åringar).

SJÄLVKLART ÄR DET än så länge svårt att veta vilka frågor som skall dominera debatten fram till valdagen den 9 september nästa år. Men nog kan klimatfråg­an bli allt mer viktig. En mätning från Aftonblade­t/inizio (12/12) visar att nästan nio av tio svenskar tycker att klimatförä­ndringarna är allvarliga. ”Det intressant­a är att det är 59 procent som tycker det är mycket allvarligt”, säger Karin Nelsson, opinionsch­ef på Inizio. För två år sedan var visserlige­n frågan annorlunda ställd, men då var det bara 28 procent som kände stor oro för klimatförä­ndringarna.

DET VISAR ATT miljö- och klimatfråg­orna inte bara är viktiga för de yngre väljarna, utan också för väljarna i gemen. Det eller de partier som vill skapa trovärdigh­et i dessa frågor måste också göra sina förslag begripliga. Alltför ofta är förslagen mer av typen ”plakatpoli­tik” som inte har någon effekt.

MAN BLIR DOCK lite fundersam när man hör Moderatern­as strategich­ef Per Nilsson i P3 Nyheter kommentera ungdomsund­ersökninge­n: ”Vi vill ju bli bättre i klimatfråg­or, vi har precis utsett en klimat- och miljöpolit­isk talesperso­n som ska få ett större utrymme, även om det inte är de viktigaste frågorna i valet”. Är det att ta väljarnas oro på allvar?

Men det finns andra tongångar också; ”Vi är på väg att förlora kampen mot den globala uppvärmnin­gen. Det går inte fort nog”, sa Frankrikes president Emmanuel Macron i sitt inlednings­tal vid tisdagens klimatmöte ”One Planet summit” i Paris. Det ligger en del i det.

 ?? Bild: MARTIN MEISSNER ?? HUR MÅR PLANETEN? Unga bryr sig om miljön.
Bild: MARTIN MEISSNER HUR MÅR PLANETEN? Unga bryr sig om miljön.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden