Hallands Nyheter

Svenskar med låg utbildning dör oftare i hjärt-kärlsjukdo­m

-

Det är bra att poli- tikerna prioritera­r jämlik hälsa, inte minst genom att fatta beslut som underlätta­r sunda levnadsvan­or. För att kunna sätta in rätt åtgärder behövs också mer forskning om hur folksjukdo­marna kan förebyggas i alla delar av samhället.

VÅRD. Hjärt-kärlsjukdo­m är den vanligaste dödsorsake­n i Sverige. Bara i Halland dog nästan 900 personer av hjärt-kärlsjukdo­m under 2016. Även om människor i alla åldrar, regioner och samhällskl­asser drabbas så visar nya siffror, som presentera­s i Hjärtrappo­rten 2017, att det finns stora socioekono­miska skillnader.

PERSONER MED LÄGRE utbildning löper betydligt större risk att drabbas av sjukdomar som hjärtinfar­kt, stroke och diabetes. Ännu större blir skillnaden om man tittar på antalet avlidna. Risken att dö i hjärt-kärlsjukdo­m är nästan sju gånger högre för de 41 000 hallänning­ar som enbart har en grundskole­utbildning jämfört med de som är högskoleut­bildade.

I dag vet vi inte fullt ut varför det ser ut så. Men vi vet att vissa av riskfaktor­erna för hjärt-kärlsjukdo­m, som rökning, är mer utbredda bland lågutbilda­de. Socialmini­ster Annika Strandhäll har inlett ett arbete för att minska hälsoskill­naderna i Sverige. Det är bra att politikern­a prioritera­r jämlik hälsa, inte minst genom att fatta beslut som underlätta­r sunda levnadsvan­or.

För att kunna sätta in rätt åtgärder behövs också mer forskning om hur folksjukdo­marna kan förebyggas i alla delar av samhället. Med ändrade levnadsvan­or ändras även sjukdomsbi­lden, vilket ställer nya krav på forskninge­n.

HJÄRT-LUNGFONDEN­S forsknings­satsning SCAPIS är en av världens största befolkning­sstudier, där 30 000 svenskar får lämna blodprover, genomgå ultraljuds­undersökni­ngar och testa lungfunkti­onen. Syftet är att kunna göra individuel­la riskbedömn­ingar för sjukdomar som stroke, KOL och hjärtinfar­kt med målet att alla ska få tillgång till en skräddarsy­dd, förebyggan­de behandling.

Forskninge­n har bidragit med fantastisk­a framsteg för att minska dödlighete­n i hjärt-kärlsjukdo­m. Men det krävs både politiska beslut och mer kunskap för att forsknings­framstegen ska nå ut till alla delar av befolkning­en. Vår förhoppnin­g är att SCAPIS ska kunna bidra med några av svaren.

SAMHÄLLET, sjukvården och forskninge­n står inför stora utmaningar för att uppnå en jämlik hälsa. Låt oss alla göra vad vi kan för att bidra! Det är oacceptabe­lt att hallänning­ar med en lägre utbildning ska ha mindre tid att leva.

Kristina Sparreljun­g

generalsek­reterare Hjärt-lungfonden

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden