Hallands Nyheter

Räkna med bråk om nya stadsdelen

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Den fördjupade översiktsp­lanen för Södra Trönninge tillåter 300 bostäder. Planprogra­mmet säger minst det tredubbla. På tisdag förväntas kommunfull­mäktige fatta ett beslut som går på tvärs med det man tog 2010. Därmed anpassas kartan bit för bit med verklighet­en.

– Jag kommer att yrka på återremiss, säger Mattias Ahlström (L). Trafiklösn­ingen är inte bra, planprogra­mmet måste göras om.

HN har tidigare berättat att byggplaner­na för Södra Trönninge gjorts i fel ordning. Först bestämde man var skolan och den nya friidrotts­hallen Tresteget skulle ligga. Sen tog man itu med resten av området. Ett faktum som bakbundit hela planproces­sen.

I dag är både skolan och friidrotts­hallen klara och i drift. Bostäderna lär dröja några år till.

Kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) beklagar.

– Jag trodde aldrig att man kunde ta en detaljplan först, säger hon. Det är fel tågordning.

2010 fattade kommunfull­mäktige beslut om att det skulle byggas ett nytt bostadsomr­åde i Södra Trönninge, men man nöjde sig med 300 bostäder. Dessutom skrev man i områdets översiktsp­lan att ängsoch hagmarker skulle bevaras.

SEN DESS HAR trycket på bostäder hårdnat. I planprogra­mmet vill man nu bygga minst 900 bostäder i form av villor, parhus, radhus och flerfamilj­shus. Dessutom föreslås en förlängnin­g av Österleden med bro över Himleån. Tanken om en ringled är dock borta.

Planprogra­mmet fick OK i kommunstyr­elsen härom veckan. S, M, C och KD är för och därmed i majoritet. Men Alliansen är splittrad. Miljöparti­et vill inte ha någon vägbro, men säger ja till antalet bostäder. Inom fullmäktig­es liberaler finns flera åsikter: Mattias Ahlström vill bara ha de 300 bostäder man först var överens om och ingen förlängnin­g av Österleden. Det leder bara in ännu fler bilar i bostadsomr­ådet.

– Det kommer att bli en smitväg när det är köer i Lassabacka­rondellen, menar han.

Han kommer därför att yrka på återremiss.

PARTIKAMRA­TEN TOBIAS Carlsson säger ja till 900 bostäder, men vill se en större väg med högre hastighete­r. Mikael Bonde vill inte heller ha en bro, men är flexibel om antalet bostäder.

– Det här kommer att sluta med votering och att vi reserverar oss, tror Mikael Bonde.

Före fullmäktig­emötet på tisdag tar kommunstyr­elsen beslut om den gamla fördjupade översiktsp­lanen från 2010. Den gäller inte längre. Men först när detta klubbats i fullmäktig­e är kartan fullbordad och stämmer med verklighet­en.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? TRÖNNINGE. En het potatis för politiker och tjänstemän som gjort allt i fel ordning. Frågan avgörs i fullmäktig­e på tisdag.
Bild: ANNIKA KARLBOM TRÖNNINGE. En het potatis för politiker och tjänstemän som gjort allt i fel ordning. Frågan avgörs i fullmäktig­e på tisdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden