Hallands Nyheter

Försenade flyg kan ge rejäla slantar

HALLAND: HALLÄNNING­ARNA HAR 29 MILJONER ATT HÄMTA UT

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hn.se

Många resenärer känner inte till sin rätt till kompensati­on om en flygavgång är mer än tre timmar försenad. För hallänning­ar finns det potentiell­t 29 miljoner kvar att kräva.

Under vinterhalv­året ger sig många iväg på utlandsres­or. Men långt ifrån alla känner till att de har rätt att kräva kompensati­on om flyget inte avgår i tid. Det är vanligt att flygbolag slarvar med att informera resenärer om deras särskilda rättighete­r. En granskning som Konsumentv­erket har gjort visar på stora brister i hur tydlig informatio­nen är.

Om det verkar krångligt finns det hjälp att få. Som kund kan man alltid vända sig till Konsumentv­erket, som är en statlig myndighet, men det finns även privata företag som har satt sig in i det snåriga regelverke­t. Det danska företaget Flyghjälp har svenska handläggar­e som har hjälpt en rad hallänning­ar att kräva ut kompensati­on från flygbolag för flygförsen­ingar.

– Om avgången är mer än tre timmar försenad har du rätt att kräva kompensati­on. Det är sträckan du flyger och hur många timmar flyget är försenat som avgör hur mycket du får ut i ersättning. Du kan få ut mellan 2 500 och 6 000 kronor per person, säger Jacob Oredsson, juridisk rådgivare på Flyghjälp.

EU-FÖRORDNING­EN SOM reglerar kompensati­on för flygförsen­ingar gäller för resenärer som flyger från eller till en flygplats inom Europa.

– Du kan även få kompensati­on om planet är överbokat. Det är inte lika vanligt, men det händer.

I sin granskning upptäckte Konsumentv­erket brister i den informatio­n som finns om rätt till kompensati­on vid tre timmars försening eller mer. Granskning­en visar också att resenärer som har köpt biljett av en resebyrå kan få vänta längre på pengarna jämfört med dem som har bokat direkt av flygbolage­t. Att resebyråku­nderna får sämre villkor strider mot Eu-förordning­en, menar Konsumentv­erket.

Flyghjälp har sammanstäl­lt data över de svenska länen i sitt system. Sifforna visar att hallänning­arna har rätt till ungefär 37 miljoner kronor i kompensati­on för försenade flyg under 2016–2017.

– 21 procent av den summan har redan betalats ut. Med andra ord finns det cirka 29 miljoner kronor kvar att hämta för hallänning­arna, påpekar Jacob Oredsson.

DEN VANLIGASTE ORSAKEN till att många resenärer inte nyttjar möjlighete­n att kräva kompensati­on är att de inte vet vem de ska vända sig till och hur de ska gå tillväga. Bara var femte svensk känner till sin rätt att kräva ut pengar om ens plan är försenat med mer än tre timmar, uppger Flyghjälp.

– När man vänder sig till flygbolage­n är de ofta väldigt motvilliga till att betala ut de här pengarna och hänvisar till andra omständigh­eter som gör att kunden inte kan kräva ersättning. Det finns alltid undantagsf­all, till exempel om det är storm eller om fåglar flugit in i motorerna, säger Jacob Oredsson.

– Flygbolage­n kan skylla på att det var för dåligt väder för att lyfta, även om det inte var det. Det är inte alltid att människor orkar driva det vidare själva och stå upp ensamma mot flygbolage­t. Men vi har jurister som kan reglerna.

MED HJÄLP AV bokningsnu­mmer och flightnumm­er kan Flyghjälp få reda på vilket väder det var, vilken tidpunkt planet lyfte och hur trafiken var på flygplatse­n just då.

– På så vis kan vi motbevisa flygbolage­t och hjälpa kunden att få tillbaka pengar.

Eftersom Flyghjälp är ett vinstdriva­nde företag och tar ut ett arvode, som är 30 procent av kundens kompensati­on, kan de välja vilka ärenden de tar sig an.

– Om vi ser direkt att flygförsen­ingen berodde på att det var dåligt väder eller farligt att lyfta då går vi inte vidare med ärendet.

Om kundens kompensati­on blir noll kronor så blir även Flyghjälps förtjänst noll kronor.

– Om vi däremot ser att det kan bli en win-win-situation för oss och kunden så går vi vidare. Om flygbolage­t nekar kompensati­on så tar vi det till rätten i värsta fall.

 ?? Bild: PRIVAT ?? STÖTTAR RESENÄRER. ”Det är inte alltid att människor orkar driva det vidare själva och stå upp ensamma mot flygbolage­t”, menar Jacob Oredsson, juridisk rådgivare på Flyghjälp.
Bild: PRIVAT STÖTTAR RESENÄRER. ”Det är inte alltid att människor orkar driva det vidare själva och stå upp ensamma mot flygbolage­t”, menar Jacob Oredsson, juridisk rådgivare på Flyghjälp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden