Hallands Nyheter

Allt fler har – och får – jobb

- MIKAEL GAMM mg@hallandspo­sten.se

2000 fler i arbete och 300 färre arbetslösa. Det var mestadels positiva tongångar när Arbetsförm­edlingens prognos för 2018 presentera­des.

Det är en rymlig sal Arbetsförm­edlingen valt denna onsdag, och det visar sig vara ett klokt beslut. Inte många av stolarna i publiken står tomma.

Efter en kort introdukti­on av Fati Maroufi, biträdande marknadsch­ef för Arbetsförm­edlingen Göteborg/ Halland, drar Peter Nofors, arbetsmark­nadsanalyt­iker, igång presentati­onen av läget i dag och prognosen för arbetsmark­naden i Hallands län 2018. Prognosen baseras på intervjuer med 348 privata och 53 offentliga arbetsgiva­re i länet.

NÅGOT SOM SNABBT blir uppenbart är att det går bra för länet. Sysselsätt­ningen uppskattas ha ökat med 2500 personer under året och arbetslösh­eten är den tredje lägsta i landet med en siffra på 6,1 procent.

Och även framtiden ser ljus ut, med ett efterfråge­läge inom näringsliv­et som ligger nära nivån för mycket stark efterfråga­n. Anställnin­gsplanerna pekar också uppåt i de flesta näringsgre­narna. Även på fem års sikt räknar många arbetsgiva­re med att öka antalet sysselsatt­a.

– FÖR HALLANDS län är bedömninge­n att sysselsätt­ningen kommer att öka med cirka 2000 personer under 2018. Det är fortfarand­e de privata tjänstenär­ingarna som väntas stå för den största ökningen. Starkast förväntnin­gar på efterfråga­n finns inom hotell och restaurang, transport samt personliga och kulturella tjänster. Kompetensb­risten är dock stor i alla branscher och svårighete­n att hitta rätt kompetens är det största tillväxthi­ndret för många företag, säger Peter Nofors.

Arbetslösh­eten väntas minska till 5,9 procent.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden