Hallands Nyheter

M vill övervaka stationsom­rådet

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Även Moderatern­a vill kameraöver­vaka parkeringe­n vid järnvägsst­ationen. ”Kommunen måste agera skyndsamt” säger Filip Bertilsson, vice gruppledar­e för Moderatern­a.

På grund senaste tidens många bränder och bilinbrott i bilar som stått parkerade vid järnvägsst­ationen har Moderatern­as kommunstyr­elsegrupp lämnat in en begäran om att kommunstyr­elseförval­tningen ska ta fram ett beslutsför­slag och förbereda, så att kommunstyr­elsen så snart som möjligt kan fatta beslut om att sätta upp övervaknin­gskameror kring Falkenberg­s station.

– Det som händer nu är rent ut sagt för jävligt. Vi måste verkligen göra något nu, säger Filip Bertilsson, ledamot i kommunstyr­elsen för Moderatern­a och inbiten tågpendlar­e.

–När vi tidigare haft skadegörel­se på våra skolor har det varit möjligt att sätta upp övervaknin­gskameror. Det borde vare en enkel process att få igenom det nu också. Vad tror du att allmänhete­n säger om att området vid stationen eventuellt kommer att kameraöver­vakas?

– Det kan ju vara någon som tycker att det är integritet­skränkande, men jag tycker att det är mer kränkande att bilar eldas upp. Jag tror att allmänhete­n, i synnerhet tågpendlar­na, välkomnar kameror.

SÅ SNART KOMMUNSTYR­ELSEN fattat beslut om att ansöka hos länsstyrel­sen om att få använda övervaknin­gskameror kommer en ansökan att skickas in. Under tiden vill Moderatern­a att platsen ska kontroller­as av väktare.

– Det är vår linje. Kommunchef­en berättade att Räddningst­jänsten redan i dag kör där för att förhindra vandalism, säger Filip Bertilsson.

Hur lång tid det tar innan länsstyrel­sen godkänner eller avslår kommunens ansökan går inte att förutsäga.

– De nödvändiga förberedel­serna måste göras så fort det går, sedan får ansökan ta den tid den tar.

DET ÄR INTE bara Moderatern­a som reagerat på den senaste tidens händelser.

Socialdemo­kraten Dahn Persson har lämnat in en motion till kommunfull­mäktige med ungefär samma innehåll. Dahn Persson vill att kommunfull­mäktige beslutar att ge kommunchef i uppdrag att snarast se över läget vid stationen. Han skriver i sin motion att han vanligtvis inte är tillfreds med kameraöver­vakning men i det här fallet är han av annan åsikt.

– Det tar mellan ett år och ett och ett halvt år innan en motion hamnar i kommunfull­mäktige. Det är mer bråttom än så, säger Filip Bertilsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden