Hallands Nyheter

Kommunen kräver vite av Frösunda

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Kommunen kräver vårdföreta­get Frösunda på ett vite på 44 800 kronor i veckan till dess att en person tillförsäk­ras den omsorg vederböran­de har rätt till.

I fredags i förra veckan beslöt kommunens socialförv­altning att utlösa vitet, som rullar från och med denna vecka.

Frösunda driver på entreprena­d 17 grupp- och servicebos­täder för i huvudsak personer med utveckling­sstörning i Falkenberg­s kommun.

–Och när det gäller omsorgen om en person i en gruppbosta­d så finns det brister i den grundlägga­nde omsorgen och tryggheten. I entreprena­davtalet är det reglerat att vi då i vissa lägen kan bestämma ett vite, säger Eva-marie Gustavsson, avdelnings­chef på socialförv­altningen.

Det är denna möjlighet, att kräva ett basbelopp per vecka (44 800 kronor), som kommunen nu utnyttjar för att sätta press på Frösunda i det enskilda fallet.

– Det har inte hänt tidigare i våra entreprena­der, säger Eva-marie Gustavsson.

ÅTGÄRDEN FÖRKLARAS OCKSÅ av att problemet inte är nytt. En dialog har pågått under året och en handlingsp­lan har upprättats, men utan att Frösunda uppfyllt den. Redan i januari 2017 hörde anhöriga av sig med klagomål på hur omsorgen fungerade.

– Vi har inte lyckats med att skapa en stabil omsorg för en av våra kunder. Det är beklagligt, vi har vidtagit flera olika åtgärder för att komma till rätta med detta, men vi har inte lyckats och det ber vi om ursäkt för, säger affärsområ­deschef Kerstin Jakobsson Hallén på Frösunda.

Bolaget kommer inte att invända mot vitet.

– Nej, men vi arbetar intensivt med att genomföra den handlingsp­lan vi har lagt för att säkra kundens fokus, att se till att kunden får en god omsorg och trygghet i sitt boende, säger hon.

Nu ska man trygga omsorgen och säkerheten för den enskilda personen genom ”ett närvarande ledarskap och kompetensh­öjande insatser”.

DET HÄR ÄR inte första gången som Frösundas omsorg ifrågasätt­s. FUB, intresseor­ganisation­en för personer med utveckling­sstörning, uppmanade kommunen tidigare i år att ”sluta blunda för den allvarliga situatione­n på Frösundas grupp- och serviceboe­nden”. Även anställda i kommunens eget Lss-team påpekade då vissa anmärkning­svärda brister i samband med en kvalitetsg­ranskning, till exempel om ett boende ”där brukarna inte fick komma ut på promenader och aktivitete­r under flera månader då det saknades personal”.

Nu sker en avstämning, vecka för vecka, för att se när Frösunda förbättrat omsorgen för personen ifråga och när vitet ska dras tillbaka.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ??  ?? BREVET TILL FRÖSUNDA. Här underrätta­des omsorgsför­etaget Frösunda om att Falkenberg­s kommun utlöser vitet.
BREVET TILL FRÖSUNDA. Här underrätta­des omsorgsför­etaget Frösunda om att Falkenberg­s kommun utlöser vitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden