Hallands Nyheter

Alexandra Zazzi

-

Jag söker med ljus och lykta efter en vettig ugnstermom­eter! Har testat många men alla verkar gå sönder så himla lätt.

Jag är dels intressera­d av en termometer till spisugnen, gärna med koppling till extern del eller via app för att stämma av temperatur. Helst ska man kunna ange en temperatur då den ska larma. Är dels intressera­d av en termometer till en gasolgrill. Även där önskas koppling till extern del eller via app för att stämma av – och då gärna med larm.

Snälla, ge tips på bra fabrikat! Just nu gäller en gammaldags termometer där man får lyfta ut fatet för att läsa av mot den stegrande bläckskala­n. Hade önskat att man slapp ta ut den ur ugnen/grillen. Och ... tack för en klart läsvärd spalt! Tack för en bra fråga. Att laga mat med kunskap om temperatur är det klart bästa sättet att skapa stordåd i köket. Har man bara ett litet hum om bästa stekgraden för råvaran så lyckas man oftast få fram de rätta smakerna. Det vanligaste misstaget som många gör när de lagar mat är att de kör över (restaurang­språk för att översteka/koka) anrättning­en.

Nedan följer en allmän fingervisn­ing för temperatur­er. Tänk på att prova dig fram på olika styckdetal­jer och råvaror som passar din smak och dina gäster. Blodigt (rare): 50-54˚C Medium 55-58˚C Välstekt (well-done): 70˚C (Fläsk, kyckling och kalkon måste vara minst 70 grader)

Stick alltid in termometer­n i den tjockaste delen på köttet och kontroller­a även nära eventuella ben.

Var noga med de råvaror som är farliga att äta om de inte kommer upp i rätt temperatur. Med andra råvaror kan det vara en smaksak.

För övrigt närmar sig julskinkan med stormsteg. Bästa temperatur för den tycker jag är 70-72 grader, då blir den saftig och fin.

Och nu till essensen av din fråga. Vilken termometer ska man köpa? Det finns en del olika märken på marknaden. De flesta av oss kockar jobbar med termometra­r som har tunna stickmätar­e och inom 1-2 sekunder ger svar om kärntemper­aturen. Då kan man lätt kolla köttets temperatur på flera ställen utan att lämna stora märken. Jag har sedan några år tillbaka en Testo 108 som kostar från 1 100 kronor.

Jag har provat några termometra­r som kommunicer­ar med appar. Den som hållit bäst och varit enklast att använda, för den som likt mig inte är någon tekniknörd, är Webers I-grill mini. Den kostar från 650 kronor.

Keep on cooking!

Hej Alexandra Har du något bra recept på italiensk salsicciak­orv? Har för mig du skrivit om det tidigare men jag hittar inte receptet. Jag vill laga det till julbordet.

Tack och goda helger önskar

Hej Anita Det kan nog stämma att jag skrev om salsiccia för 7-8 år sedan, så det sköna receptet passar jag på att damma av. Jättegoda korvar och faktiskt inte särskilt svåra att göra. Blev lite sugen till mitt egna julbord. Hoppas detta smakar även på ditt! God Jul! 4–6 PERSONER. GÖR GÄRNA EN

DUBBELSATS OCH FRYS IN. 500 gram fläskbog eller karré 300 gram rimmat sidfläsk 1 msk salt 2 dl rött vin 1–2 vitlökskly­ftor 0,5 tsk grovmalen svartpeppa­r 1 tsk torkad oregano 1 krm kummin 1 msk olivolja fårfjälste­r (rengjord tarm) ½ dl potatismjö­l Gör så här: Dag 1 Blötlägg korvskinne­t 24 timmar i kylskåp. Putsa köttet genom att skära bort svål och eventuella senor och ben. Använd köttkvarn för att mala grovt eller finhacka köttet i riktigt små bitar. Rör ihop ordentligt med vin, finhackad vitlök, peppar, salt, oregano, kummin och olivolja. Använd gärna visp med degkrokar eller liknande. Låt stå övertäckt i kylskåp i 24 timmar. Var extra noggrann med rena verktyg, bunkar, med mera. Dag 2 Krama överflödig vätska ur smeten med hjälp av en handduk, sikta över potatismjö­let och rör samman.

Stoppa korvarna, inte alltför hårt, till cirka 12 cm längd. Knyt samman med kökssnöre.

Frys dem råa eller stek/ koka direkt. Korven måste vara genomstekt (70 grader) vid servering.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden