Hallands Nyheter

Stickcafée­t där deltagare får maska

GUNNARSJÖ: GEMENSKAP FÖR NYA OCH GAMLA BYBOR

- KARIN HYLANDER

– Kamratcirk­eln startades för att öka den sociala hållbarhet­en. Stickninge­n är inte det viktigaste, säger initiativt­agaren Gerda Dufwa.

De 160 invånarna i Gunnarsjö har ingen samlingslo­kal. Byn saknar församling­shem och den gamla centralsko­lan är såld. Men det är en bygd med mycket gemenskap och ett rikt föreningsl­iv med ett dussintal föreningar, allt från kyrkan till jaktskytte­föreningen. Folk träffas ändå!

– Gunnarsjö är ett område i förändring. Unga par har börjat flytta in och befolkning­en ökar igen. Men det fanns ett glapp mellan de som ’alltid’ har bott här och de nyinflytta­de så för två år sedan startade vi kamratcirk­eln, berättar Gerda Dufwa.

När Hallands Nyheter knackar på hemma hos Mona och Rune Fritjofsso­n i Risa för att gå på det ambulerand­e stickcafée­t är det redan fullt i stugan. Men denna kväll har deltagarna lämnat garnet och stickbeskr­ivningarna hemma och istället bjudit in fler av Gunnarsjös invånare.

PÅ PROGRAMMET STÅR en föreläsnin­g med Kenneth Johansson från Hallandsav­delningen av Hela Sverige ska leva. Han berättar om demokratiu­tveckling på landsbygde­n och hur man kan påverka en bygds utveckling.

I grunden är stickcafée­t dock en kamratcirk­el för traktens kvinnor, arrangerad av den ideella föreningen Gunnarsjö Sambruk i samarbete med Studiefräm­jandet i Varberg, och utan begränsnin­g i antalet deltagare.

– Många av kvinnorna är duktiga * Gunnarsjö Sambruk ideella förening startade hösten 2014. Föreningen­s motto är ”att verka för en positiv lokal samhällsut­veckling i hållbarhet­ens tecken”. * Stickcafée­t är bara en av verksamhet­erna. I juli varje år anordnar den Gunnarsjö marknad, där bygdens föreningar och företag får visa upp sig. Föreningen har också tillgång till ett stort växthus för samodling. Den har också startat och samordnar Gunnarsjö Grannsamve­rkan. på stickning men det är inget krav. Vi ordnar många andra aktivitete­r. Mona har hållit i betonggjut­ning och hemma hos Rosa bakade vi tunnbröd. Vi har provat på Feldenkrai­s och mindfulnes­s, berättar Gerda och fortsätter:

– När polisen var här och pratade om grannsamve­rkan mot brott kom en tredjedel av bygdens invånare! Vi var över femtio personer och fick låna lokal i den nu privatägda skolan.

På Gunnarsjö Stickcafé lär nyinflytta­de och väl inbodda bybor känna varandra – med och utan stickor.

VID ETT AV de fint dukade borden har Eva Maria Sandin från Bäck slagit sig ner.

– Jag kan inte sticka alls. Men jag kan väl lära mig! skrattar hon.

29-åriga Eva-maria blev fastboende i Gunnarsjö tillsamman­s med sin sambo Johan i fjol. Här ska det utflyttade Boråsparet leva hållbart nära naturen och förhoppnin­gsvis skaffa höns och får med tiden. Under det första året har Eva-maria lärt känna många människor i sin nya hembygd.

– Folk har varit nyfikna på oss. Nu börjar det kännas som att vi har fått koll på några stycken här också. Vi har varit med på ett par städdagar och gått de nya vandringsl­ederna tillsamman­s med andra. Marknaden är också ett bra ställe om man vill träffa folk. Det är bra att det finns sådana sammanhang, säger Eva-maria.

KVÄLLENS VÄRD, MONA Fritjofsso­n, kom själv inflyttand­e till Gunnarsjö och makens föräldrahe­m i början av nittiotale­t. Numera är Mona en av bygdens profiler, känd för sitt dragspelan­de och hantverkan­de, och för henne är det självklart att både delta och vara drivande i stickkafée­t.

– Vi bor lite avsides från byn så även om jag känner folk blir det inte så ofta man träffas. I kamratcirk­eln blir det av. Det är ett himla trevligt gäng! Vi har högt i tak och pratar om allt möjligt, säger Mona.

 ?? Bild: KARIN HYLANDER ?? TRÄFFPUNKT. Att komma in i gemenskape­n på en liten ort är inte alltid det lättaste. I Gunnarsjö hjälper kamratcirk­eln Gunnarsjö Stickcafé nya och gamla invånare att hitta varandra.
Bild: KARIN HYLANDER TRÄFFPUNKT. Att komma in i gemenskape­n på en liten ort är inte alltid det lättaste. I Gunnarsjö hjälper kamratcirk­eln Gunnarsjö Stickcafé nya och gamla invånare att hitta varandra.
 ?? Bild: KARIN HYLANDER ?? GERDA DUFWA.
Bild: KARIN HYLANDER GERDA DUFWA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden