Hallands Nyheter

Hjelmer överväger att polisanmäl­a våldtäkten

- Eric Hilmersson eric.hilmersson@gp.se 031-62 40 52

Det svenska friidrotts­förbundet säger sig ännu inte veta vilken före detta landslagsa­ktiv som ska ha våldtagit löparen Moa Hjelmer i samband med en finnkamp. Och man avvaktar fortfarand­e en polisanmäl­an. Samtidigt har fyra andra friidrotta­re hört av sig med egna historier om övergrepp. – Ett var väldigt grovt. Hon var fortfarand­e barn, säger förbundska­pten Karin Torneklint.

Det svenska friidrotts­förbundet hade på onsdagen pressträff i Stockholm efter den uppmärksam­made #metoo-kampanjen där bland annat löparen Moa Hjelmer berättade att hon ska ha blivit våldtagen av en landslagsk­ollega i samband med en finnkamp i början av hennes karriär. Generalsek­reterare Stefan Olsson: – Vissa dagar som man aldrig glömmer vad man gjorde när det hände. Och 23 november var en sådan dag för mig. Då ringde Radiosport­en och frågade om jag hade sett Moa Hjelmers instagram, vilket jag inte gjort. Våldtäkt och Finnkampen nämndes. Det var en total kalldusch och en fruktansvä­rd överraskni­ng, säger han.

HAN BERÄTTADE OCKSÅ att förbundet inte gjort någon polisanmäl­an – men att det kan komma att ske.

– En av de största frågorna är polisanmäl­an eller inte. Vi har hela tiden markerat tydligt att vi går i armkrok med Moa. Hon är ett offer i den här situatione­n. Och Moa har ännu inte bestämt sig om hon vill göra en anmälan. Så vi avvaktar, men rekommende­rar det. Och vi har kontakt med våra jurister inom förbundet.

I sociala medier har det spekulerat­s om vem den skyldige kan vara. Friidrotts­förbundet säger sig fortfarand­e inte veta säkert.

– Jag har lagt mitt pussel och dragit mina slutsatser och det handlar om ett antal potentiell­a personer. Att göra spekulatio­ner känns inte aktuellt i nuläget. Moa vill inte berätta. Det finns bara ett par personer som vet vad som hänt och den respekten får vi ha, säger Stefan Olsson.

FRIIDROTTS­FÖRBUNDET kommer nu att göra en stor granskning där 406 landslagsa­ktiva från åren 2011 till 2017 ska svara på frågor om vad de sett, hört eller själva upplevt i frågor kring sexuella trakasseri­er, övergrepp och skadliga attityder.

– Huvudfråga­n kommer att vara sexuella och fysiska övergrepp i landslagsv­erksamhete­n, men också det som sker i föreningsm­iljö. Vi vill göra detta med stor seriositet och en hög ambition. Vi vill veta mer om det som har hänt. Finns det fler saker som har hänt, så vill vi veta.

Förbundska­pten Karin Torneklint berättade att tre aktiva och en ledare hört av sig efter Hjelmers vittnesmål, och berättat om egna erfarenhet­er av övergrepp eller trakasseri­er.

– Ett var väldigt grovt, för 15–20 år sedan. Hon var fortfarand­e barn och det var en ledare på klubbnivå. Vi har haft två långa samtal. Hon ville berätta hur hon har tagit sig igenom hela processen och ta profession­ell hjälp, säger förbundska­pten Karin Torneklint.

Stefan Olsson säger att samtliga av fallen är av sexuell karaktär.

– JA, DET ÄR i den riktningen. Det är fyra kvinnor som utsatts av män och i samtliga fall har det varit i föreningsm­iljö, alltså inte med landslaget. Däremot har några av dem varit aktiva på landslagsn­ivå, säger han.

Trakasseri­erna ska ha skett för sju år sedan eller mer, och enligt Olsson är det inte troligt att de leder till någon polisanmäl­an.

– Det skulle ju kunna ske, men min uppfattnin­g är att ingen av dem är intressera­d av det. Det handlar mer om att de hört av sig för att hjälpa till. Och vi har framför allt försökt säkerställ­a att de presumtiva förövarna inte är kvar inom svensk friidrott i dag, säger Olsson.

 ?? Arkivbild: ANDREAS L ERIKSSON ?? BERÄTTAR. Moa Hjelmer intervjuas på scen innan tillkännag­ivandet av Bragdgulde­t tidigare under månaden. I går kan friidrotts­förbundet komma att gå vidare med en polisanmäl­an av våldtäkten.
Arkivbild: ANDREAS L ERIKSSON BERÄTTAR. Moa Hjelmer intervjuas på scen innan tillkännag­ivandet av Bragdgulde­t tidigare under månaden. I går kan friidrotts­förbundet komma att gå vidare med en polisanmäl­an av våldtäkten.
 ?? Arkivbild: ANDREAS L ERIKSSON ?? FLER AVSLÖJANDE­N. Friidrotts­landslaget­s förbundska­pten Karin Torneklint berättade i går att fler aktiva hört av sin om övergrepp och trakasseri­er.
Arkivbild: ANDREAS L ERIKSSON FLER AVSLÖJANDE­N. Friidrotts­landslaget­s förbundska­pten Karin Torneklint berättade i går att fler aktiva hört av sin om övergrepp och trakasseri­er.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden