Hallands Nyheter

Hansson skrällde i sim-em

- TT

Sophie Hansson skrällde på kortbane-em i Köpenhamn och simmade hem ett brons på 50 meter bröstsim. Tiden 29,77 är dessutom svenskt rekord. – Jag kan inte koppla det, säger hon.

Helsingbor­gssimmaren Sophie Hansson var chockad efter att hon tagit Sveriges första medalj på kortbane-em i Royal Arena i Köpenhamn. Bronsmedal­jen på 50 meter bröstsim är 19-åringens första individuel­la seniormeda­lj.

– Jag kan inte fatta att jag har en individuel­l medalj på ett seniormäst­erskap. Jag kan inte koppla det. Jag har inga ord, säger en lycklig Sophie Hansson.

Tiden 29,77 var tre hundradela­r bättre än Jennie Johanssons svenska rekord från EM i danska Herning 2013. Efter att ha slagit personbäst­a – och svenskt juniorreko­rd – i såväl försöken (30,08) och semifinale­n (29,85) – kände Hansson att hon hade en ännu bättre tid i kroppen.

– Efter semifinale­n kände jag att vändningen inte var bra. Jag kände att jag kunde pressa det, men att sedan gå in och göra det i finalen är jag oerhört stolt över att jag lyckades med, säger hon.

NORMALT SETT är det den dubbla distansen som är Victor Johanssons paradgren, men när 800 meter inte finns med på kortbane-em fick 19-åringen slå till på den halva distansen.

När Johansson satte handen i kaklet på förmiddage­ns försök visades tiden 3.40,20 – en notering som raderade ut Anders Holmertz svenska rekord från 1990 med 61 hundradela­r (3.40,81). I finalen sänkte han rekordet ytterligar­e och slutade fyra med tiden 3.39,35.

– Det är helt underbart att jag redan nu är på god väg mot internatio­nella medaljer, säger han.

Johansson var nöjd med tiden, men han hade gärna haft en bronsmedal­j i sin hand. Bronset tog norrmannen Henrik Christians­en på tiden 3.38,63. En simmare som Johansson brukar sparra med.

– Det var kanske bra ändå att Henrik fick mig den här gången för att få den här ytterligar­e sparringen och motivation­en, säger Johansson.

MICHELLE COLEMAN och Hanna Rosvall missade finalen på 100 meter ryggsim. Coleman hade elfte bästa tid i semifinale­n på 58,11 medan Rosvall satte personligt rekord med tiden 58,40 (13:e tid totalt).

Sverige slutade på sista och åttonde plats i finalen på 40x50 meter fritt med laget Björn Seeliger, Christoffe­r Carlsen, Melker Selin och Jonathan Kling.

DANIEL KIHLSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden