Hallands Nyheter

Ny sajt ska skaka om Biosverige

- MIRANDA SIGANDER/TT

Att gå på bio är för många i dag synonymt med ett besök på den stora kedjan. Nu lanseras en ny sajt för landets alla oberoende biografer med förhoppnin­gen om att publiken ska hitta dit i högre grad.

På den nya sajten bio.se ska användarna kunna se tid och plats för filmvisnin­gar i sitt närområde. Det ska också gå att enkelt köpa sin biljett utan omvägar.

– Alla som bor i Laxå vet ju att det finns en bio där. Men det kan vara svårt att veta exakt när den kanske enda visningen av säg en Guldbaggeb­elönad film ska visas, säger Jens Lanestrand på Biografcen­tralen, en ideell branschorg­anisation som ligger bakom sajten som samlar biografer som alltså inte tillhör SF Bio.

Förhoppnin­gen är att bio.se ska skaka om biografbra­nschen och vitalisera Sverige som filmland. När sajten drar i gång på onsdagen finns 119 biografer från norr till söder anslutna. Målet är att alla landets 340 oberoende biografer ska finnas med så småningom. De biografern­a omsätter 15 procent av marknaden i dag och är en viktig del av branschen.

– Vi har ett modest mål i början, en tioprocent­ig ökning av intäkter under 2018. Det skulle betyda 30 miljoner kronor till branschens olika led. Men vi ser också att sajten riktar strålkasta­ren på den monopollik­nande situatione­n som finns i dag, säger Jens Lanestrand.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER ?? STJÄRNKVIN­TETT. Peter Jöback, Regina Lund, Bosse Parnevik, Ann-louise Hanson och Marianne Mörck är årets stjärnor på slottet.
Bild: JONAS EKSTRÖMER STJÄRNKVIN­TETT. Peter Jöback, Regina Lund, Bosse Parnevik, Ann-louise Hanson och Marianne Mörck är årets stjärnor på slottet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden