Hallands Nyheter

Kulturråde­t skärper kraven efter metoo

- TT

Efter metoo skärper Statens kulturråd kraven på jämlikhet och jämställdh­et när de bedömer bidragsans­ökningar, rapportera­r Göteborgs-posten.

– Jämlikhet och jämställdh­et när det gäller fördelning av makt och medel har alltid varit en parameter. Men nu kommer metoo sätta spår i hur vi granskar samtliga bidragsans­ökningar, säger Veronica Lamppa-lönnbro, enhetschef på Statens kulturråd, till tidningen.

Skivbolage­t Woah dad/telegram har fått sin ansökan bordlagd sedan de själva gått ut på sociala medier och berättat att de behöver utreda metoo-relaterade ärenden. Lamppa-lönnbro menar att många bidragssök­ande kommer behöva sätta igång handlingsp­laner för att rätta till sina problem inom området.

– Jag tror det kommer att bli nödvändigt på många håll. Problemen finns inom kulturlive­t och jag tycker att det är oerhört bra att metoo har satt igång verkliga förändring­ar. Sedan är det förstås en sak att utreda och någonting annat att förändra strukturer och säkra att saker inte händer igen.

Kulturråde­t är en central förvaltnin­gsmyndighe­t, som ansvarar för frågor inom bland annat teater, musik, litteratur, konst och museer. Kulturråde­t fördelar statligt stöd och ger regeringen underlag för kulturpoli­tiska beslut.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT/ARKIV ?? TYDLIG SIGNAL. ”Problemen finns inom kulturlive­t och jag tycker att det är oerhört bra att metoo har satt igång verkliga förändring­ar”, säger Veronica Lamppa-lönnbro på Statens kulturråd till Göteborgs-posten.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT/ARKIV TYDLIG SIGNAL. ”Problemen finns inom kulturlive­t och jag tycker att det är oerhört bra att metoo har satt igång verkliga förändring­ar”, säger Veronica Lamppa-lönnbro på Statens kulturråd till Göteborgs-posten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden