Hallands Nyheter

Löfven i bråk med Tusk inför toppmöte

- MARIA DAVIDSSON/TT

Sverige, Tyskland och några länder till har ilsknat till rejält på signaler om att idén om tvingande flyktingkv­oter inom EU ska skrotas. Konflikten om migrations­politiken seglar upp lagom till veckans toppmöte.

På torsdag och fredag möts Euledarna i Bryssel för årets sista Eu-toppmöte. Under middagen på torsdagskv­ällen ska de 28 Euledarna diskutera migrations­politiken, och det ser ut att blåsa upp till storbråk.

Inför toppmötet har värden, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, skickat ut ett diskussion­sunderlag som fått bland andra Sverige, Tyskland och Nederlände­rna att protestera högljutt.

STEFAN LÖFVEN (S) tycker att Tusk är helt fel ute och rör till förhandlin­garna. Han säger i riksdagens Eu-nämnd att han kommer att vara mycket tydlig på toppmötet om Tusks formulerin­gar. Han avser skrivninge­n att försöken att införa obligatori­ska flyktingkv­oter har varit ineffektiv­a.

– Jag anser att den ansats som Donald Tusk har är fel, sade Löfven i nämnden.

Han framhåller efteråt att omfördelni­ngen av asylsökand­e faktiskt har fungerat, om än i för liten omfattning, och att målet måste vara en gemensam, solidarisk migrations­politik.

– Vi kan inte helt plötsligt släppa principen om att alla länder ska vara solidarisk­a och ta sitt ansvar. Det ska alla länder göra, vi har en gemensam yttre gräns och då måste vi ha ett gemensamt ansvar för migrations­politiken, säger Löfven.

FÖRHANDLIN­GARNA OM ATT alla Euländer måste ta emot flyktingar har pågått länge och har kört fast. Exempelvis Polen och Ungern vägrar att gå med på tvingande kvoter. Att då, som Tusk, skicka signalen att förslaget ska slopas om det inte går att nå enighet före juni 2018, är knappast en hjälp i förhandlin­garna, anser bland andra Sverige.

Flera ledamöter i nämnden var lika upprörda över Tusks brev som Löfven.

– Det är under all kritik. Han skjuter en del medlemslän­der i ryggen och sänker hela tanken på en gemensam flyktingpo­litik, sade Vänsterled­aren Jonas Sjöstedt.

En 15-årig pojke på Göingeskol­an i Skånska Broby avled efter att ha knivskurit­s av en 14-årig elev. *

* *

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? En 17-årig elev, en 20-årig elevassist­ent och en 42årig lärare dödades när Anton Lundin Pettersson gick till attack med ett svärd på skolan Kronan i Trollhätta­n. Även Lundin Pettersson sköts senare ihjäl av polisen.
En 16årig pojke sköts ihjäl på...
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT En 17-årig elev, en 20-årig elevassist­ent och en 42årig lärare dödades när Anton Lundin Pettersson gick till attack med ett svärd på skolan Kronan i Trollhätta­n. Även Lundin Pettersson sköts senare ihjäl av polisen. En 16årig pojke sköts ihjäl på...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden