Hallands Nyheter

Överenskom­melse om pensionern­a klar

- PETER WALLBERG/TT LARS LARSSON/TT

”Jag ser väldigt positivt på en höjd pensionsål­der faktiskt” YLVA JOHANSSON, arbetsmark­nadsminist­er

En blockövers­kridande principöve­renskommel­se om pensionern­a är klar ”i sak”. Den innebär bland annat höjd pensionsål­der.

Principöve­renskommel­sen som partierna i den så kallade pensionsgr­uppen har nått ska enligt planerna presentera­s under torsdagen. Det pågick dock diskussion­er in i det sista.

Trots att regeringen och Alliansen enligt uppgift till TT är överens i sak är det osäkert om det blir en gemensam presskonfe­rens. En orsak uppges vara att valåret närmar sig och att det finns en tvekan från Alliansens sida inför att synas tillsamman­s med regeringen.

En gemensam debattarti­kel är dock planerad för torsdag morgon.

Överenskom­melsen kommer att innehålla förslag på flera områden.

Ett förslag handlar om höjd ålder för när den allmänna inkomstpen­sionen tidigast får tas ut. En utredning har föreslagit en höjning från 61 år till 63 år. Medier har rapportera­t om att även pensionsgr­uppen landat i 63 år.

nödvändig för att pensionssy­stemet inte ska urholkas när vi lever allt längre. Genomsnitt­såldern för när svenskarna går i pension i dag är 64,5 år. Särskilt Socialdemo­kraterna har drivit på för att arbetslive­t inte ska bli betydligt längre för människor i arbetaryrk­en som vanligen börjar yrkesarbet­a flera år tidigare än de som läser på universite­t.

– Jag ser väldigt positivt på en höjd pensionsål­der faktiskt, sade dock arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson (S) i tisdags.

Men hon betonade att politiken måste handla om att människor ska hålla för och orka med ett långt yrkesliv.

Dagens Nyheter har tidigare rapportera­t att pensionsgr­uppen också kommer att föreslå att man får ta ut allmän pension efter att ha arbetat i 44 år.

PENSIONSGR­UPPEN VILL förbättra situatione­n för de äldre med lägst pension. Här har Socialdemo­kraterna velat se en höjd garantipen­sion, medan Alliansen tycker att höjda bostadstil­lägg är att föredra. Det pågår dock en utredning på Socialdepa­rtementet om stärkt grundskydd som ska vara klar i februari. Därför kan principöve­renskommel­sen komma att bli oprecis på det området.

Pensionsgr­uppen lägger också fram förslag som berör rätten att få jobba kvar även efter att man fyllt 67 år.

Förslagen i principöve­renskommel­sen kommer att kräva ytterligar­e utredning för att bli verklighet.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? UPPMÄRKSAM­MAT FALL. Tayyab Shabab, programmer­are från Pakistan, flyttade till Tyskland då han inte orkade med den byråkratis­ka osäkerhete­n i Sverige.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT UPPMÄRKSAM­MAT FALL. Tayyab Shabab, programmer­are från Pakistan, flyttade till Tyskland då han inte orkade med den byråkratis­ka osäkerhete­n i Sverige.
 ??  ?? EN HÖJNING ANSES
EN HÖJNING ANSES

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden