Hallands Nyheter

Omdebatter­ade utvisninga­r stoppas

- TOMAS BENGTSSON/TT PETER WALLBERG/TT

Flera fall har uppmärksam­mats där människor ska utvisas från Sverige på grund av mindre byråkratis­kt krångel och misstag av arbetsgiva­rna. Nu har två domslut kommit som sätter stopp för liknande utvisninga­r.

– Det här är viktiga domar för Sverige. Det är vägledande avgöranden som kom från domstolen, säger Fredrik Bergman, tillförord­nad chef för Centrum för rättvisa som drivit flera ärenden, till TT.

Migrations­överdomsto­len slår i två ärenden fast att Migrations­verket ska se till anställnin­gsvillkore­n under hela tillstånds­perioden, och inte längre leta eventuella fel under enskilda månader, skriver Svenska Dagbladet.

ÖVERDOMSTO­LENS BESLUT gäller bland annat en programmer­are som skulle utvisas efter att inte kunnat ha visat att han hade sjukförsäk­ring och tjänstepen­sion en period 2012– 2013. Det andra beslutet handlar om en man som skulle utvisas till Irak efter att länge ha försörjt sig som pizzabagar­e i Jokkmokk. Orsaken var arbetsgiva­ren missat att höja hans lön, vilket sedan rättades till.

Centrum för rättvisa drev pizzabagar­ens fall, och han är mycket nöjd med onsdagens besked.

– Nu kan han stanna i sitt älskade Jokkmokk, säger Bergman.

Han påpekar att besluten genast blir vägledande för migrations­domstolarn­a och för Migrations­verket. Bergman säger också att beskedet innebär att verket ska sluta med den ”strikta tillämpnin­gen där bagatellmi­sstag automatisk­t leder till utvisning” och i stället göra enskilda bedömninga­r för att kunna skilja på fusk och misstag.

Bergman pekar på att många arbetskraf­tsinvandra­re utvisas varje månad.

– Det är hundratals, tusentals personer som får en potentiell­t mycket bättre juridisk position nu än de hade innan.

SEDAN SAMTLIGA riksdagspa­rtier tyckt att utvisnings­besluten fått orimliga följder välkomnar Migrations­verket överdomsto­lens beslut.

Det mest uppmärksam­made fallet handlar om systemutve­cklaren Tayyab Shabab från Pakistan som hamnade illa till på grund av byråkratis­kt strul. Det slutade med att han och familjen flyttade till Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden