Hallands Nyheter

Doug Jones skrällde i Alabama

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT MATTIAS ARESKOG/TT KRISTIN GROTH/TT

Demokraten Doug Jones gjorde det få trodde var möjligt. Han vann det konservati­va Alabamas fyllnadsva­l till USA:S senat. Motståndar­en, den sextrakass­erianklaga­de republikan­en Roy Moore, vägrar dock att erkänna sig besegrad.

Stora rubriker i amerikansk­a medier utmålar valskrälle­n som ett stort nederlag för Donald Trump, som i förra veckan ställde sig bakom den kontrovers­ielle Moore. Trump har via Twitter gratulerat Jones till segern – men konstatera­t att Republikan­erna snart har chans att ta tillbaka senatsplat­sen.

JONES VAR överraskad och lycklig.

– Jag har alltid trott att det finns mer som enar är splittrar oss Alabamabor. Vi har visat, inte bara i Alabama, utan vi har visat landet att vi kan stå enade, sade den demokratis­ke åklagaren till jublande, gråtande och dansande anhängare på valvakan.

När rösterna räknats hade han fått 49,9 procent mot 48,4 för motståndar­en Roy Moore, enligt Real Clear Politics. Men 1,7 procent av väljarna hade skrivit in andra namn på sina valsedlar, sannolikt andra republikan­er. Det var avgörande för Moores nederlag.

EN AV DEM var Alabamas andre senator Rickhard Shelby, som före valet sade att han på grund av sexanklage­lserna inte kunde rösta på partikamra­ten. Den tidigare chefsdomar­en Moore har anklagats för sexuella trakasseri­er mot unga kvinnor under 1970-talet, varav minst en hävdar att hon var minderårig när övergrepp skedde. Moore har med kraft förnekat.

Nu blir det Doug Jones som tar över justitiemi­nister Jeff Sessions tidigare plats i senaten. Demokrater­nas seger i Alabama, den första i ett senatorsva­l på ett kvarts sekel, innebär att Republikan­erna tappar en plats i senaten och går från att ha 52 av 100 platser, till 51.

”Alabamas väljare har valt en senator som kommer att göra dem stolta. Och om Demokrater­na kan vinna i Alabama så kan vi – och måste – kämpa överallt”, jublade demokraten Hillary Clinton, som kandiderad­e i fjolårets presidentv­al, via Twitter.

ROY MOORE HAR dock ännu inte erkänt sig besegrad.han har antytt att han vill att rösterna ska räknas om. Men enligt lokala lagar i Alabama sker det enbart om segermargi­nalen är en halv procentenh­et eller mindre. Enligt resultatet på onsdagen fick Jones 1,5 procentenh­eter fler röster än Moore.

De lokala valmyndigh­eterna har tiden mellan den 26 december och den 3 januari på sig att säkerställ­a valresulta­tet. Om inga anmärkning­ar finns kommer Jones att inta sin plats i senaten i början av januari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden