Hallands Nyheter

Brexit-avtalet en kamp mot klockan

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Storbritan­nien kommer att välkomnas till fas två i brexitförh­andlingarn­a när Eu-ledarna samlas till toppmöte i Bryssel. Men än så länge är det bara övergångsr­egler som ska diskuteras – och starten sker tidigast i slutet av januari.

Formellt dröjer det till på fredag innan klarteckne­t ges om nästa steg på brexitagen­dan. Nyckelfras­en ”tillräckli­ga framsteg” måste konstatera­s av de 27 kvarstanna­nde Euländerna­s ledare. I princip är det ändå givet. –Nu tror jag att vi är där. Det ser ut som ett stabilt avtal, säger Matti Maasikas, Eu-minister i EU:S ordförande­land Estland till ledamötern­a i Euparlamen­tet i dag.

Det innebär ändå inte att några djupgående framtidsdi­skussioner kommer att inledas omedelbart. Snarare är det en lång sträcka kvar till att parterna kan mötas igen.

Eu-länderna ska först slå fast sin syn på den övergångsp­eriod som Storbritan­nien vill ha och därefter även enas om sin syn på framtida handel och liknande.

– Man kommer i slutet av januari att anta riktlinjer på EUministra­rnas möte som bara ska handla om övergångsp­erioden, berättar Sveriges Euminister Ann Linde (S).

EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk har redan flera gånger om varnat för att tiden är knapp.

”Vi har bara tio månader kvar för att fastslå övergångsp­erioden och vår framtida relation med Storbritan­nien. Det kommer att bli en furiös kamp mot klockan”, skriver Tusk i sin inbjudan till veckans Eutoppmöte i Bryssel.

 ?? Bild: MARKUS SCHREIBER/TT ?? TIDEN ÄR ALLT. Michel Barnier är EU:S chefsförha­ndlare om brexit.
Bild: MARKUS SCHREIBER/TT TIDEN ÄR ALLT. Michel Barnier är EU:S chefsförha­ndlare om brexit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden