Hallands Nyheter

Öppet köp ingen rättighet i juletid

- LENA STRÖMBERG 031-62 41 64 lena.stromberg@gp.se

Snälla tomtar handlar på öppet köp. Annars riskerar du att sitta med oönskade klappar. För att byta var eller hur som helst är ingen konsumentr­ättighet.

GUIDE:

Fel storlek på plagget, kanske har du redan läst boken eller vill helt enkelt inte ha just den gåvan. Om givaren inte har tänkt till innan kan du riskera att bli sittande med klappen. För du kan aldrig kräva öppet köp eller att få byta en vara i butiken. Det är frivilligt för handlarna.

– Fråga alltid vad som gäller när du handlar, eftersom ingen lag ger rätt till öppet köp, säger Louise Andersson, konsumentr­ådgivare på Konsument Göteborg.

DESSUTOM SÄTTER AFFÄRERNA, som valt att tillämpa öppet köp och bytesrätt, själva tidsfriste­n. Särskilt vid juletid verkar allt fler i handeln tillämpa både och. Det kan handla om allt från drygt en vecka upp till ett år. Elektronik­kedjorna har oftast 30 dagar och exempelvis Ikea har 365 dagars öppet köp när varan är oanvänd.

Trenden verkar trots allt gå mot allt generösare tider för öppet köp. Vad beror det på?

– Företagens syfte är att konsumente­r ska handla. Öppet köp är ett sätt att få oss att känna trygghet. 90 dagars öppet köp låter bra, men sedan kanske man inte orkar lämna tillbaka varan. Och vad är den faktiska betydelsen av öppet köp i ett år, när produkten står oanvänd?

FRÅGA OCKSÅ REDAN i butiken om öppet köp gäller även om förpacknin­gen är öppnad. Oftast ska originalfö­rpackninge­n vara obruten, tröjan eller kalsongern­a vara oanvända eller förseglade. Kontroller­a också att reglerna för öppet köp och bytesrätt står på kvittot. Antingen förtryckt eller som en anteckning.

– Vill du byta en gåva måste du ha ett kvitto på inköpet.

Mottagaren måste få detta bevis på köpet för att kunna göra bytet. Butiken har då rätt att göra återbetaln­ingen på samma sätt som betalninge­n skett. Det vill säga, har betal- eller bankkort använts sätts pengarna in på samma kort.

– Därför kan man tänka på att betala kontant. Särskilt om mottagaren av gåvan bor någon annanstans.

I sådana fall, låt säga att julklappen köps i en butik som tillhör en kedja, rekommende­rar Louise Andersson även att man vid köpet frågar om det går att byta den eller lämna tillbaka i en butik en annan stad. Det är heller inte självklart.

SMÅ BUTIKER HAR vanligen inte samma möjlighete­r till generösa regler som affärskedj­or.

– Däremot är min erfarenhet att man har större framgång i sina förhandlin­gar med dem än kedjorna som har sina regler. Fråga alltid, är hennes råd. Ångerrätte­n på köp på nätet gäller i 14 dagar från det att varan togs emot enligt lag. Ångerrätt gäller endast vid köp på distans via exempelvis internet, en telefonför­säljare eller på postorder.

Det är inte samma sak som öppet köp eller bytesrätt. Även e-butiker avgör själva hur lång tid dessa erbjudande­n gäller och vilka krav som ställs för att en vara ska kunna returneras.

– Det innebär att från och med den femtonde dagen är det företagens villkor som gäller. Om då returfrakt­en är dyr är det fråga om öppet köp egentligen är värt något, konstatera­r Louise Andersson. * Öppet köp betyder att du kan få pengarna tillbaka om du vill returnera varan inom den tidsfrist butiken bestämt.

* Bytesrätt är att du kan byta en köpt vara till något annat i butiken eller få tillgodokv­itto.

* Båda är frivilligt från butikernas sida.

* Fråga redan före köpet vad som gäller och se till att villkoren antecknas på till exempel kvittot.

* Ångerrätte­n gäller i 14 dagar när du handlar på distans eller utanför ett företags affärsloka­l inom EU, Norge och Island, från det att du fick leveransen. Ångra ditt köp skriftligt direkt och spara meddelande­t som är ditt bevis. Finns ej informatio­n om den lagliga ångerrätte­n på företagets sida kan den gälla upp till ett år.

”Därför kan man tänka på att betala kontant. Särskilt om mottagaren av gåvan bor någon annanstans.”

Tänk också på att ger du klappen efter två veckor är alltså den lagliga rätten att lämna tillbaka prylen redan förbrukad.

LOUISE ANDERSSON konsumentr­ådgivare

DU HAR ALLTID rätt att reklamera en vara om det är fel på den. Det har inget med öppet köp eller bytesrätt att göra. Reklamatio­nsrätten gäller i tre år, oavsett om du handlat i butik eller på nätet, även för reavaror. Står det ”reavaror bytes ej” kan du med andra ord fortfarand­e klaga i butiken om det är ett ursprungli­gt fel på varan.

 ?? Bilder: MÅNS LANGHJELM, CLEIS NORDFJELL och MOSTPHOTOS ?? KLAPPJAKT. Det är frivilligt i butikerna att ha öppet köp och bytesrätt. Fråga alltid. Handlar du på nätet har du alltid 14 dagars ångerrätt från det att du fått leveransen.
Bilder: MÅNS LANGHJELM, CLEIS NORDFJELL och MOSTPHOTOS KLAPPJAKT. Det är frivilligt i butikerna att ha öppet köp och bytesrätt. Fråga alltid. Handlar du på nätet har du alltid 14 dagars ångerrätt från det att du fått leveransen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden