Hallands Nyheter

Politiker oense om ob-tilläggen

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hn.se

Regionpoli­tikerna var inte överens när det dubbla obtillägge­t till sjuksköter­skor klubbades igenom på regionstyr­elsen på onsdagen. – Det är aldrig bra att göra skillnad på yrkesgrupp­er som sedan ska arbeta tillsamman­s, menar Lise-lotte Bensköld Olsson (S).

Majoritete­ns åtgärdspak­et gick igenom efter votering med nio röster mot sex. Det innebär att främst nattarbeta­nde sjuksköter­skor får rejäla förbättrin­gar från årsskiftet. Utöver dubblerat nattob sänks också deras veckoarbet­stid till 32 timmar.

UNDERSKÖTE­RSKOR, skötare, ambulanssj­ukvårdare och barnskötar­e får däremot nöja sig med en 50-procentig ökning av natt-ob och ingen förkortnin­g av arbetstide­n. Satsningen, som beräknas kosta 82 miljoner kronor per år, är tänkt att underlätta rekryterin­gen och minska beroendet av hyrpersona­l.

– Vi vänder oss mot att man lägger alla resurser på en satsning, som man inte vet om den ger önskat resultat, säger Bensköld Olsson.

Vid regionstyr­elsens möte pläderade Socialdemo­kraterna för en mer jämlik lösning. Man ville bland annat att veckoarbet­stiden skulle sänkas till 32 timmar för alla nattarbeta­nde och att frågan om olika stimulanse­r, som höjt ob-tillägg, skulle diskuteras vidare. Därtill ville man etablera ett ”internt bemannings­företag”, som alternativ till hyrpersona­l.

DE BORGERLIGA PARTIERNA hänvisade i sin tur till att det är just nattarbeta­nde sjuksköter­skor som är svårast att rekrytera. Att Region Hallands närmaste vårdgranna­r under hösten infört lockbeten i form av dubblerat natt-ob och förkortad veckoarbet­stid, har också spelat in. Lise-lotte Bensköld Olsson är dock skeptisk till att Region Halland nu leker ”följa John”.

– Vad ska vi göra nästa gång Skåne och Västra Götaland lockar med något? Vi skulle hellre sett en halländsk lösning med en helhetssat­sning på arbetsmilj­ö och arbetsvill­kor, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden