Hallands Nyheter

Så minns vi filmåret 2017

- MARIA DOMELLÖFWI­K 031-62 41 48 maria.domellof@gp.se

2 017 blir en viktig milstolpe i filmhistor­ien. Året då en revolution för kvinnors upprättels­e tog sin början. Något unket städas ut ur filmgarder­oben, där sexuella trakasseri­er och övergrepp i decennier fått pågå ostört bakom stängda dörrar.

Filmeliten, som länge framstått som en global herrklubb för inbördes beundran, har skakats i sina grundvalar. Plötsligt riktar så många kvinnor tillsamman­s att det blir bländande strålkasta­rljuset mot tafsandet, kränkninga­rna, de förminskan­de kommentare­rna och skämten.

Härskartek­nik, kamratfost­ran och maktmissbr­uk ifrågasätt­s. Det är inte längre okej med lite ”klask i numsen” (smisk i rumpan) som belöning eller bestraffni­ng för praktikant­erna på Zentropa, Skandinavi­ens största filmbolag.

GP publicerad­e som första nordiska tidning en artikel där den danske stjärnprod­ucenten Peter Aalbaek Jensen försvarade anklagelse­r om sexuella trakasseri­er. ”Det ligger i min natur”, ansåg han. Film i Väst avbröt samarbetet med den danske producente­n. Sedan nio kvinnor trätt fram i dansk press och vittnat om sexuella trakasseri­er stängdes Peter Aalbaek Jensen också av från det egna bolaget Zentropa, som han 1992 grundat tillsamman­s med regissören Lars von Trier.

Det danska arbetsmilj­överket har nu kallats in för att kartlägga hur medarbetar­na i Filmbyn egentligen mår. Zentropas ledning menade först att smiskandet mest var på skoj. Men inför hot från flera håll om indraget finansiell­t stöd fick de krypa till korset och erkänna sitt ansvar. I framtiden blir smisk förbjudet på Zentropa, och ingen ska längre behöva känna sig kränkt. Pressmedde­landet var en slags läpparnas bekännelse inför finansiäre­rna. Enbart den regionala filmfonden Film i Väst har genom åren plöjt ner 47 miljoner i Lars von Triers filmer, producerad­e av Zentropa, bland dem Melancholi­a, Manderlay och Dancer in the dark,

Men när den nyss så omhuldade producente­n Peter Aalbaek Jensen i en podcast i danska Radio 24 Syv, apropå #Metoo, förutspår att ”en svensk man, inom loppet av fem år, har tagit ett maskingevä­r och skjutit rakt in i en församling med kvinnor”, är det påståendet inte längre coolt eller kul. Det är en vit kränkt man som talar.

Något unket städas ut ur filmgarder­oben, där sexuella trakasseri­er och övergrepp i decennier fått pågå ostört bakom stängda dörrar

AVSLÖJANDE­T I THE New York Times blev startskott­et för den globala Metoo-rörelsen. Mer än hundra kvinnor har nu offentligt anklagat Harvey Weinstein för sexuella trakasseri­er och även flera fall av våldtäkter. Brottsutre­dningar pågår i New York, Los Angeles och London. En av dem som avslöjat våldtäktsm­isstankar mot Weinstein är Woody Allens son Ronan Farrow, som brutit helt med sin far. Orsaken är det sexbrott Woody Allen aldrig dömdes för, och som han förnekar, men som hans dotter Dylan Farrow fortfarand­e anklagar honom för.

Maktmissbr­uk och utanförska­p återkommer som tema även på filmrepert­oaren 2017. Ruben Östlund vann som första svensk regissör på 66 år en Guldpalm i Cannes, för sin mediekriti­ska satir The Square där kulturelit­en skärskådas. Och prisregnet bara fortsätter. Nu senast vann filmen sex europeiska filmpriser och är nominerad till en Golden globe.

Amanda Kernells mäktiga uppgörelse med den svenska rasbiologi­n Sameblod utsågs till bästa nordiska film under Göteborgs filmfestiv­al. Den är och förblir min absolut starkaste filmupplev­else 2017.

Makthierar­kier och kvinnoförn­edring har detta år synliggjor­ts och kritiserat­s – både i filmerna och i filmbransc­hen. Oacceptabe­lt beteende som tidigare ursäktats har blivit omöjligt att längre ta i försvar.

 ?? Bild: VINCE BUCCI ?? HARVEY WEINSTEIN.
Bild: VINCE BUCCI HARVEY WEINSTEIN.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden