Hallands Nyheter

KO-LOSSALT POPULÄRT.

Under hösten har en grupp funktionsn­edsatta fått bekanta sig med Warefelts lantbruk utanför Varberg.

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Kommunen har under andra halvåret 2017 fått snabbavvec­kla sin verksamhet kring ensamkomma­nde flyktingba­rn. Gruppen minskar snabbt till följd av bland annat åldersupps­krivningar.

– Det har bitvis gått väldigt fort. Vissa veckor har fem-sex pojkar fått flytta ifrån oss, berättar Jonas Nylin som är enhetschef för kommunens Hvb-boenden.

När gruppen ensamkomma­nde barn var som störst i januari 2016 bestod den av 201 personer. I november var den siffran nere på 78 individer, 44 stycken med permanent uppehållst­illstånd och 34 asylsökand­e. Och gruppen fortsätter att minska i snabb takt alltefters­om Rättsmedic­inalverket gör åldersupps­krivningar och Migrations­verket fattar asylbeslut.

– En stor grupp var runt 16 år när de kom hit runt 2015-2016 och har hunnit bli 18 år. Men många har också fått sin ålder uppskriven, säger Jonas Nylin.

De ensamkomma­nde ungdomar som blir 18 år är inte längre en angelägenh­et för kommunen, utan de förs i stället över till Migrations­verket. Ett första steg är i många fall förflyttni­ng till Migrations­verkets anläggning Sagåsen i Kållered utanför Göteborg. Därifrån kan de sedan placeras vidare ut i landet. En del av dem hamnar i Varberg igen, på boendet i Mäshult som drivs av Migrations­verket.

NÄR VERKSAMHET­EN VAR som störst drev kommunen åtta Hvb-hem i egen regi. I dag är de nere i tre stycken, och ytterligar­e neddragnin­gar planeras.

– Lika snabbt som verksamhet­en fick byggas upp när ungdomarna kom hit, lika snabbt har den fått avvecklas, konstatera­t Ann Dahl, enhetschef för socialförv­altningens barn- och familjever­ksamhet.

Avveckling­en har skett i högt tempo under framför allt andra halvåret i år. För de anställda har det inneburit en del oro.

– Det här är ju ungdomar som vi arbetat länge med och engagerat oss i som plötsligt försvinner, säger Ann Dahl.

Också att bli av med sina arbeten har inneburit farhågor. Men personalsi­tuationen har kunnat lösas genom att de berörda har fått nya jobb på annat håll inom kommunen, främst inom Varbergs Omsorg. Ingen har därför behövt sägas upp.

NÄR DET GÄLLER Hvb-hemmen så omvandlas de nu till boenden för andra kategorier flyktingar.

– Det finns ett behov av bostäder för kommunplac­erade flyktingar och flertalet av lokalerna omvandlas till genomgångs­boenden för dessa. Det handlar oftast bara om ytliga renovering­ar, säger Ola Viestam som är ekonomiche­f på socialförv­altningen i Varbergs kommun.

Han berättar också att verksamhet­en kommer att gå back 2–4 miljoner kronor under året till följd av den snabba omställnin­gen och den minskade ersättning­en från staten i samband med detta.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? NÄRKONTAKT. Carola Andersson känner sig bekväm inne hos mjölkkorna på Warefelts lantbruk.
Bild: JONATAN BYLARS NÄRKONTAKT. Carola Andersson känner sig bekväm inne hos mjölkkorna på Warefelts lantbruk.
 ?? Bild: KENT HALLGREN/ARKIV ?? MIGRATIONS­VERKETS ANLÄGGNING. Till Sagåsen i Kållered utanför Göteborg skickas i många fall de ensamkomma­nde som bedöms vara vuxna.
Bild: KENT HALLGREN/ARKIV MIGRATIONS­VERKETS ANLÄGGNING. Till Sagåsen i Kållered utanför Göteborg skickas i många fall de ensamkomma­nde som bedöms vara vuxna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden