Hallands Nyheter

Livets gång.

Ett svinaktigt leverne kan vara riktigt fint. I alla fall om man är ett linderödss­vin och bor på Gunnagård i Svartrå.

- KARIN HYLANDER

– Sedan i somras är linderödsg­risen inte längre rödlistad utan räknas ”bara” som hotad, säger Richard Näslin.

Ho efter ho fylls med havreoch vetekross, fodermjöl och drav. När djuren förstår vad som pågår kommer de som skjutna ur en kanon ur sina hyddor. Luften är kall och den välbökade leran har fått en frusen skorpa. Perfekt vinterväde­r för linderödss­vin, med andra ord.

– Kyla mår de bara bra av. Det är värre om det blir en fuktig vinter, säger Jannike Näslin.

En krögare med fingertopp­skänsla vet var maten kommer ifrån. Den ska helst vara närodlad och ekologisk och man ska kunna tala om för gästerna exakt vad som ligger på tallriken. Hållbarhet är ordet för dagen.

– Det började för några år sedan med att kockarna på en del fine dining-ställen började odla örter i köket. Nu har många egna odlare och uppfödare som de samarbetar med. Allt det här började när vi startade Vinbergs Prästgård, så vi var ganska tidigt ute, säger Richard Näslin.

Så att det går åttio linderödss­vin och bökar i hagarna hemma hos Kusthotell­ets Food & Bevarage Manager är inte så konstigt.

Jannike och Richard träffades tidigt, på en personalfe­st på Gustaf Bratt i Falkenberg, där då 17-åriga Jannike stod i garderoben och 21-årige Richard arbetade som kock. Bara en månad efter att de blivit ett par var det dags för Richard att dra till Ishotellet i Jukkasjärv­i för att jobba säsong. Sedan dess har det blivit jobbvändor till både Åland och Norge men paret har ändå lyckats hålla ihop, bilda familj och driva en rad verksamhet­er tillsamman­s.

UNDER LOPPET AV ett enda intensivt år hann de gifta sig, köpa Gunnagård, driva två krogar – Vinbergs Prästgård och Glommens Fiskekrog – och skaffa barn.

– Vi är traditione­lla av oss och gillar allt som är gammaldags, från att laga mat efter gamla recept till att bevara de svenska lantrasern­a. Och får man problem i äktenskape­t löser man dem, man skiljer sig inte, säger Richard.

– En dag gick det upp för oss att vi inte kunde fortsätta i det tempot vi höll. 2014 omskolade jag mig till undersköte­rska och jobbar nu natt på ortopeden. Nyligen gick jag ner till 60 procent för att hinna sköta allt på gården, säger Jannike.

Det är alltså hon som tar huvudansva­ret för det gemensamma projektet på Gunnagård.

I JANNIKES OCH Richards fall handlar djurhållni­ngen och livet på landet inte bara om krogtrende­r. Båda är uppvuxna på varsin svingård,

Richard i Välasjö mellan Okome och Gällared och Jannike i Stafsinge.

Redan när de drev Vinbergs Prästgård odlade de mycket egna grönsaker till restaurang­en och höll får för köttets skull. När de sedan hade köpt den avstyckade gården i Svartrå var det dags för nästa steg.

– Det började med att släkten satt och hetsade mig på ett kalas. ”Klart att du ska ha lite svenska lantraser!” Innan dess hade jag aldrig ens hört talas om linderödsg­risar, säger Richard.

Men han gick hem och funderade och talade med Jannike. Båda brinner för svenska råvaror och visst vore det fint om Stella fick se hur det går till att föda upp grisar?

VÅREN 2014 ANLÄNDE den första suggan, Greta. När Jannike och Richard meddelade släkten att det lösa pratet på kalaset var på väg att bli verklighet undrade bådas fäder vad som farit i ungdomarna.

– Pappa varnade mig och sa ”Pojk, har du inte lärt dig nå-

gonting på alla år?”, berättar Richard och Jannike fyller i:

– Min far skakade också på huvudet. Men nu tycker han att det är jätterolig­t att vi har tagit upp det här. Han och svärfar hjälper till här emellanåt och vår granne Lennart rycker ut i vått och torrt. Lennart har hjälpt mig många gånger när mina kära grisar har rymt och Richard har varit borta på jobb!

JANNIKE OCH RICHARD har köpt tillbaka tolv hektar av Gunnagårds gamla marker. Förutom svinen håller de också en del andra djur på gården: tolv orusthönor och ett par mellerudsk­aniner är liksom linderödsg­risarna av gammal lantras. Detsamma gäller den enda svenska blåanka som, tillsamman­s med en broiler, överlevde en iller-attack i hönshuset härom-sistens.

I hagen närmast boningshus­et går en islandshäs­t och i hundgården står Richards jakthundar.

– Och så är det soffpotati­sen Aska, en korsning mellan fransk bulldogg och chihuahua, skrattar Jannike.

Såhär inför julen är det bråda dagar på Gunnagård. En del av fjolårskul­tingarna har nått slaktvikte­n på 75-80 kilo och körts till slakteriet på Öströö. Köttet styckas sedan till skinka och andra detaljer och en del förädlas och blir exempelvis till salami och rökt sidfläsk.

Produktern­a säljs dels till restaurang­er och dels direkt till konsumente­r, numera bland annat genom de nystartade Rekoringar­na i Falkenberg, Varberg, Mark och Borås. Under 2018 planerar man också för att öppna en egen gårdsbutik.

Ju mer Jannike och Richard har lärt känna rasen, desto mer förtjusta har de blivit i den.

– Varenda linderödsg­ris har sin personligh­et och så är de tåligare än moderna grisar. I en framtid där vi måste göra oss av med oljeberoen­det kommer vi att vara glada för att vi har bevarat de här gamla raserna, som klarar sig på näringsfat­tig mat, sällan blir sjuka och kan gå ute året om.

 ??  ??
 ??  ?? ETT NATURLIGT LIV. Jannike och Richard har fått lära om en del. Linderödss­vinen vill inte ha det riktigt som moderna grisar. Bland annat kräver lantrasdju­ren mindre, grövre och näringsfat­tigare foder för att må bra.
ETT NATURLIGT LIV. Jannike och Richard har fått lära om en del. Linderödss­vinen vill inte ha det riktigt som moderna grisar. Bland annat kräver lantrasdju­ren mindre, grövre och näringsfat­tigare foder för att må bra.
 ?? Bild: KARIN HYLANDER ??
Bild: KARIN HYLANDER
 ??  ?? MATDAGS. Stella växer upp på en grisgård, precis som mamma och pappa gjorde. Men på Gunnagård är det småskaligh­et som gäller. Greta och Gösta är ett troget kärlekspar, som börjar bli gamla i gården.
MATDAGS. Stella växer upp på en grisgård, precis som mamma och pappa gjorde. Men på Gunnagård är det småskaligh­et som gäller. Greta och Gösta är ett troget kärlekspar, som börjar bli gamla i gården.
 ??  ?? HUVUDANSVA­RIG. Det är Jannike som sköter det mesta kring djuren på Gunnagård i vardagslag.
HUVUDANSVA­RIG. Det är Jannike som sköter det mesta kring djuren på Gunnagård i vardagslag.
 ??  ?? JUL I HALLANDSLÄ­NGAN. Richard, Stella och Jannike lever ett traditions­rikt liv på Gunnagård. Nu laddar de för jul.
JUL I HALLANDSLÄ­NGAN. Richard, Stella och Jannike lever ett traditions­rikt liv på Gunnagård. Nu laddar de för jul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden